Γιατί η αγορά σημαντικών ποσοτήτων χρυσού από την Κίνα προκαλεί ανησυχία για «επέμβαση» στην Ταϊβάν

Γιατί η αγορά σημαντικών ποσοτήτων χρυσού από την Κίνα προκαλεί ανησυχία για «επέμβαση» στην Ταϊβάν

Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα απόθεμα χρυσού ύψους 170 δισ. δολαρίων, μετά από μια αγορά ρεκόρ, σε μια κίνηση που έχει εγείρει φόβους ότι το Πεκίνο προετοιμάζει την οικονομία του για μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αγόρασε 27 τόνους χρυσού κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ανεβάζοντας τα αποθέματά της σε ρεκόρ 2.262 τόνων, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού. Η Κίνα αγοράζει πλέον σταθερά χρυσό από τον Οκτώβριο του 2022, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη συσσώρευση του πολύτιμου μετάλλου τουλάχιστον από το 2000. Το 17μηνο σερί αύξησε τα αποθέματα χρυσού της κατά 16%.

Και στο βάθος η Ταϊβάν

Με βάση την τρέχουσα τιμή του χρυσού, τα αποθέματα του Πεκίνου αποτιμώνται σε 170,4 δισ. δολάρια. Ειδικοί δηλώνουν ότι η συσσώρευση αποθεμάτων από την Κίνα είναι πιθανότατα μια προσπάθεια να προστατεύσει την οικονομία της από τις δυτικές κυρώσεις σε περίπτωση σύγκρουσης για την Ταϊβάν. Για παράδειγμα, στέλεχος του RUSI, δήλωσε ότι «οι αδιάκοπες αγορές και η τεράστια ποσότητα είναι σαφή σημάδια ότι πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο που έχει προτεραιότητα από την ηγεσία του Πεκίνου, λόγω της επικείμενης αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά συνδέεται και με σχέδια για στρατιωτική εισβολή στην Ταϊβάν».

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να «επανενώσει» την Κίνα με την Ταϊβάν, χρησιμοποιώντας την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του για να πει ότι είναι αναπόφευκτο το νησιωτικό έθνος να περιέλθει υπό την κυριαρχία του Πεκίνου. Η Ταϊβάν είναι μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θα ήταν πρόθυμος να στείλει αμερικανικά στρατεύματα για την υπεράσπισή της σε περίπτωση εισβολής.

Το «μάθημα» της Ρωσίας

Ο βουλευτής Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, συμπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συμμαχίας για την Κίνα, δήλωσε σχετικά με τη συσσώρευση χρυσού: «Εάν πλησιάσουν πολύ περισσότερο στον εκφοβισμό της Ταϊβάν και οι χώρες αρχίσουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους από την Κίνα, θα τους δώσει ένα μικρό μαξιλάρι για να μπορέσουν να ξεπεράσουν κάποιες από τις δυσκολίες». Η κεντρική τράπεζα της Κίνας άρχισε να αγοράζει χρυσό λίγο μετά το πάγωμα από τα δυτικά έθνη των ρωσικών συναλλαγματικών αποθεμάτων που διατηρούνταν σε ξένες κεντρικές τράπεζες ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι δυτικές κυρώσεις εξαφάνισαν 350 δισ. δολάρια από το ξένο συνάλλαγμα της Μόσχας. Το στέλεχος του RUSI εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι η χρονική στιγμή και ο διαρκής χαρακτήρας των αγορών είναι όλα μέρος ενός μαθήματος που [η Κίνα] έχει αντλήσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι η Κίνα πιθανότατα δημιουργούσε αποθέματα χρυσού για να την προστατεύσει από κυρώσεις σε δολάρια, εάν ερχόταν σε μεγάλη αντιπαράθεση με τη Δύση.

Ο νέος κίνδυνος

Πρόσθεσε δε ότι «ήταν ένα μεγάλο σοκ το γεγονός ότι είναι δυνατόν να παγώσουν κρατικά αποθέματα. Νομίζω ότι αυτή ήταν μια θεμελιώδης αλλαγή όσον αφορά τον Σι Τζινπίνγκ». Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Κίνα αύξησε το ποσοστό του χρυσού ως ποσοστό των συνολικών χρηματοοικονομικών αποθεμάτων της από 3,2% σε 4,6% από τον Οκτώβριο του 2022. Η χώρα διαθέτει πλέον το έκτο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον κόσμο, αμέσως μετά τη Ρωσία.

Ο Τζον Ριντ, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος αγοράς του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, δήλωσε ότι «οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 έκαναν τους πολιτικούς και τους διαχειριστές αποθεμάτων να συνειδητοποιήσουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι ίσως νόμιζαν. Αν προσβάλλεις τις δυτικές δυνάμεις, τότε μπορείς να χάσεις την πρόσβαση στα συναλλαγματικά σου αποθέματα».

«Πυρετός» για χρυσό

Το απόθεμα του Πεκίνου επισκιάζεται από τα αποθέματα των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν τα μεγαλύτερα. Τα αμερικανικά αποθέματα αξίζουν 602 δισ. δολάρια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει 23 δισ. δολάρια του πολύτιμου μετάλλου. Εκτός από τη συσσώρευση χρυσού, ο πρόεδρος Σι έχει κάνει εκστρατεία για αυτοσυντηρούμενη γεωργία στην Κίνα. Η PBOC έχει επίσης μειώσει τις συμμετοχές της σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Κίνα στοχεύει να έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να εισβάλει στην Ταϊβάν μέχρι το 2027.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περισσότερο χρυσό το πρώτο τρίμηνο του 2024 από ό,τι κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης έναρξης του έτους που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Ο υψηλός πληθωρισμός ήταν ένας βασικός παράγοντας, αλλά οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες αυξάνουν επίσης τις αγορές χρυσού ως εναλλακτικός αποθηκευτικός χώρος πλούτου σε σχέση με τα δολάρια ΗΠΑ, δήλωσε ο κ. Ριντ.

Καμία δημοσίευση για προβολή