Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η Ρωσία «έμαθε» να αποκρούει ένα νέο αμερικανικό όπλο ακριβείας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η Ρωσία «έμαθε» να αποκρούει ένα νέο αμερικανικό όπλο ακριβείας

Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις ασκούν μεγάλες πιέσεις στους Ουκρανούς στρατιώτες στα μέτωπα στα ανατολικά της χώρας, άλλο ένα αμερικανικό όπλο ακριβείας φαίνεται να έχει ματαιωθεί από τον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο, δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου. Το πυρομαχικό, το οποίο αναπτύχθηκε ταχύτατα και μεταφέρθηκε στην Ουκρανία, είναι το τελευταίο που αποτυγχάνει στη μάχη, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη πρόκληση της αντιμετώπισης των φθηνών ρωσικών τακτικών παρεμβολής. Την περασμένη εβδομάδα, ο Γουίλιαμ ΛαΠλαντ, υφυπουργός Άμυνας για τις προμήθειες, δήλωσε ότι μια νέα έκδοση ενός αμερικανικού όπλου ακριβείας απέτυχε να πλήξει ρωσικούς στόχους εν μέρει λόγω του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου.

Το όπλο που απέτυχε

Ο ΛαΠλαντ δήλωσε σε επιτροπή του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών ότι το όπλο εδάφους, μια έκδοση ενός συστήματος αέρος-εδάφους, είχε αναπτυχθεί γρήγορα και είχε αναπτυχθεί στην Ουκρανία μετά από σχετικά περιορισμένες δοκιμές ασφαλείας και ελάχιστες επιχειρησιακές δοκιμές. Μόλις το όπλο έφτασε στην Ουκρανία, «δεν λειτούργησε για πολλαπλούς λόγους», δήλωσε ο ΛαΠλαντ. Αυτοί περιελάμβαναν ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές και επιπλοκές από την εκτόξευση του όπλου στο έδαφος. «Απλώς δεν λειτούργησε», είπε.

Άφησε να εννοηθεί ότι η Ουκρανία είχε χάσει το ενδιαφέρον της για την πειραματική έκδοση, λέγοντας: «Όταν στέλνεις κάτι σε ανθρώπους στη μάχη της ζωής τους που απλά δεν λειτουργεί, θα το δοκιμάσουν δύο-τρεις φορές και θα το πετάξουν στην άκρη». Ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε το είδος του όπλου, ειδικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι υποπτεύονται ότι το όπλο ήταν η βόμβα μικρής διαμέτρου εδάφους, την οποία η Ουκρανία προφανώς άρχισε να χρησιμοποιεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αποτελεσματικός ηλεκτρονικός πόλεμος

Η χρηματοδότηση για την επίγεια έκδοση του πυρομαχικού αέρος-αέρος εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2023. Η βόμβα έχει αναφερόμενη εμβέλεια έως και 90 μίλια, ιδανική για τη στόχευση ρωσικών κέντρων εφοδιασμού κοντά στις γραμμές του μετώπου, και βασίζεται στο GPS καθώς και σε ένα εσωτερικό σύστημα για να παραμένει κλειδωμένη στο στόχο της. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, τελικά αυτό ήταν το όπλο για το οποίο μίλησε ο ΛαΠλαντ. Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο αμερικανικό όπλο ακριβείας που θα έπεφτε θύμα του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου.

Το σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, ένα πολύτιμο όπλο για την Ουκρανία που μπορεί να εκτοξευθεί από τα παρεχόμενα από τις ΗΠΑ συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, και τα κοινά πυρομαχικά άμεσης επίθεσης έχουν αμφότερα αναφερθεί ότι έχουν επανειλημμένα αποτύχει λόγω ρωσικών παρεμβολών. Αμερικανοί αξιωματούχοι της άμυνας έχουν σημειώσει αυτά τα προβλήματα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και οι Ουκρανοί εργάζονται για λύσεις και αντίμετρα.

«Ζωή» δύο εβδομάδων

Τον Δεκέμβριο, ο αντιστράτηγος Αντόνιο Αγκούτο δήλωσε ότι ο ηλεκτρονικός πόλεμος που κατευθύνεται σε ορισμένες από τις «πιο ακριβείς δυνατότητές μας είναι μια πρόκληση». Τον Μάρτιο, ο Ντάνιελ Πατ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι τα κατευθυνόμενα με GPS βλήματα πυροβολικού Excalibur «είχαν ποσοστό αποτελεσματικότητας 70% στο να πετυχαίνουν στόχους όταν χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία», αλλά ότι «μετά από έξι εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα μειώθηκε σε μόλις 6%, καθώς οι Ρώσοι προσάρμοσαν τα συστήματά τους ηλεκτρονικού πολέμου για να τα αντιμετωπίσουν».

Ο Πατ δήλωσε τότε ότι «η μέγιστη αποτελεσματικότητα ενός νέου οπλικού συστήματος διαρκεί μόνο περίπου δύο εβδομάδες πριν εμφανιστούν αντίμετρα». Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, το οποίο θεωρείται ως μια φθηνή και αποτελεσματική μέθοδος και για τις δύο πλευρές για την παρεμπόδιση όπλων που καθοδηγούνται με GPS, όπως πύραυλοι και ρουκέτες, καθώς και συστημάτων που καθοδηγούνται από σήματα, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Καμία δημοσίευση για προβολή