Γιατί η ΕΕ περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις Αμερικανικές εκλογές για να ανακοινώσει παράταση των μέτρων στήριξης;

    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

    Η Αμερικανική οικονομία επί Trump:  Κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του D.Trump, έγιναν μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις στον τομέα της βιομηχανίας από την άλλη όμως υπήρξε αστάθεια στο διεθνές εμπόριο και ιδίως με την Κίνα. Ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε  48,8% κατά τη διάρκεια της θητείας του και το δολάριο ενισχύθηκε κατά 18% .

    Το επόμενο διάστημα ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το νόμισμα θα υποχωρήσει κατά 3%. Όσον αφορά την ανεργία, τον Ιούνιο  όπου η χώρα προσπαθούσε να έρθει σε ρυθμούς κανονικότητας, μειώθηκε σχεδόν 2% σε σχέση με τον προηγούμενο  μήνα ενώ την περίοδο προ πανδημίας είχαν καταγραφεί ανεργία 3,5% ποσοστό που θεωρείται ιστορικό χαμηλό τα τελευταία 50 έτη.

    Εν αναμονή η Ευρώπη: Tην ίδια ώρα η ΕΕ εξετάζει την στήριξη των κρατών – μελών με επιπλέον χρηματοδότηση λόγω του δεύτερου κύματος έξαρσης.  Στα πλάνα της ΕΕ βρίσκεται η επέκταση του προγράμματος έκτακτης ποσοτικής χαλάρωσης  και μετά δηλαδή το Καλοκαίρι του 2021 καθώς και η ενίσχυσή του κατά 400δις ευρώ. Τα μέτρα όμως αν και έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό δεν έχουν ανακοινωθεί.

    Οι αιτίες είναι δύο, η πρώτη έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις του ταμείου ανάκαμψης και η δεύτερη με τις Αμερικανικές εκλογές. Η ΕΕ αναμένει να οριστικοποιηθεί το πολιτικό σκηνικό στις Η.Π.Α καθώς και να φανεί η αντίδραση του δολαρίου. Η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου είναι καθοριστική καθώς θα κρίνει τις κινήσεις των επενδυτών, την κινητικότητα των κεφαλαίων στις αγορές (εισροές – εκροές) και το κόστος δανεισμού των κρατών- μελών της EE.

    Σε κάθε περίπτωση: Aνεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ την περίοδο αυτή οι Αμερικανικοί τίτλοι είναι θελκτικότεροι από τους Ευρωπαϊκούς λόγω της οικονομικής πολιτικής της FED, η οποία είναι ελαστικότερη από αυτής της ΕΕ.

     

     

     

     

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή