Γιατί η ρύθμιση του χρέους δεν αρκεί για να γυρίσει η χώρα στις αγορές. Τι λένε οι επενδυτές

Η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών σε μη απαγορευτικό κόστος, όπως προκύπτει από τις επαφές, την προηγούμενη εβδομάδα, στελεχών της κυβέρνησης και του ΟΔΔΗΧ με κύκλους επενδυτών και θεσμικών παραγόντων σε Αθήνα και Λονδίνο.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (ρεπορτάζ Ρούλα Χρυσολωρά))

Τα μηνύματα που έλαβαν τα στελέχη αυτά δείχνουν ότι ο δρόμος της επιστροφής στην κανονικότητα, που οραματίζεται η κυβέρνηση, δεν τελειώνει στις 20 Αυγούστου με το τέλος του μνημονίου, αλλά είναι ακόμη μακρύς και έχει δύσκολες προϋποθέσεις. Με πιο σημαντικές να είναι η σταθεροποίηση και η ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, για την οποία προς το παρόν οι επενδυτές εκφράζουν αβεβαιότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις επαφές της περασμένης εβδομάδας πολλοί εξέφραζαν προβληματισμό για τη δυνατότητα να επιτύχει η Ελλάδα τόσο υψηλά πλεονάσματα για τόσο μεγάλο διάστημα, όπως προβλέπονται στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (3,5% του ΑΕΠ ώς το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ στη συνέχεια ώς το 2060, κατά μέσον όρο).

Οι ανησυχίες των επενδυτών

Πηγές της αγοράς ομολόγων σημειώνουν ότι οι ανησυχίες αυτές επικρατούν κυρίως μεταξύ των επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, την προσέλκυση των οποίων επιδιώκει το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να διευρύνει την επενδυτική του βάση.

Η κατηγορία αυτή των επενδυτών θέλει να είναι σίγουρη ότι δεν θα κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά της στο μέλλον, όταν θα έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό χρέος και θα έχει υποχωρήσει, αντίστοιχα, αυτή των επίσημων πιστωτών. Οπως σημειώνουν οι πηγές, οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 3% και περιμένουν ένα σχετικό πειστικό «αφήγημα» της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε περισσότερα στις ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Καμία δημοσίευση για προβολή