Γιατί η στρατηγική συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας αλλάζει την ισορροπία ισχύος σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Το νέο αμυντικό δόγμα, οι Belharra και η Τουρκία

Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας υπηρετεί το νέο αμυντικό δόγμα

Νέο αμυντικό δόγμα, με στρατηγικό αναπροσανατολισμό προς την ανατολική Μεσόγειο και με καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία, διαμορφώνει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που υπέγραψαν χθες στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Το «κλειδί» της συμφωνίας είναι η ζεύξη ανάμεσα στα δύο παράλληλα σκέλη της – την απόκτηση των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra από την Ελλάδα και την ταυτόχρονη ενσωμάτωση ρήτρας αμυντικής συνδρομής. Η ζεύξη αυτή, όπως επισημαίνουν, διπλωματικές πηγές αλλάζει τους συσχετισμούς και την ισορροπία ισχύος στην περιοχή, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε γεωπολιτικό-διπλωματικό επίπεδο.

Τι κερδίζει επιχειρησιακά Ελλάδα   

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως τονίζουν στρατιωτικοί κύκλοι, αναβαθμίζουν τις ελληνικές δυνατότητες διότι:

  • Οι γαλλικές φρεγάτες, μαζί με τις νέες κορβέτες, οδηγούν το Πολεμικό Ναυτικό σε ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα – στο πέρασμα στην ψηφιακή εποχή. Με αυτό το βήμα, και μαζί με τα νέα αεροσκάφη Raphale και τα F-16 Viper, δημιουργείται μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας πάνω από το Αιγαίο και την Κύπρο.
  • Με την πανίσχυρη αντιαεροπορική τους προστασία και τις ανεπτυγμένες δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, οι φρεγάτες θα επιτρέψουν στο Πολεμικό Ναυτικό να επιχειρεί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρου με μεγάλη ασφάλεια.
  • Ο νέος ελληνικός στόλος θα μπορεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD) που θα δυσκολεύει ιδιαίτερα την τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο και αλλού.

Το νέο αμυντικό δόγμα και η Τουρκία

Σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά δεδομένα, διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μείζον στρατηγικό βήμα της Ελλάδας:

  • Η συμφωνία με την Γαλλία δείχνει σαφή πρόθεση επέκτασης του αμυντικού δόγματος προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκεί, δηλαδή, όπου με δυσκολία μπορούν να επιχειρήσουν σήμερα οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Πρακτικά, αναβαπτίζεται το ενιαίο δόγμα με την Κύπρο, ενώ αντιμετωπίζονται και τα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο – ένα σύμφωνο που καθιστά πια ιδιαίτερα σημαντικές, πέραν του Αιγαίου, και τις θαλάσσιες ζώνες νοτίως της Κρήτης

Ο νέος αποτρεπτικός παράγων και η AUCUS

Παράλληλα, η ενίσχυση της στρατηγικής συμμαχίας με την αναβαθμίζει και την θωράκιση της Ελλάδα διότι:

  • Η Γαλλία ενισχύει στρατηγικά την παρουσία της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που αποτελεί ζωτικό χώρο για την Ελλάδα
  • Η συμπερίληψη ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής στη συμφωνία προσθέτει στο «οπλοστάσιο» της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας έναν ακόμη αποτρεπτικό παράγοντα
  • Η στρατηγική συμμαχία με την Γαλλία αντισταθμίζει σε έναν βαθμό τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμόρφωσε στην περιοχή η συμφωνία AUCUS μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας και Αυστραλίας, μια συμφωνία που ουσιαστικά περιορίζει και το ενδιαφέρον και το αποτύπωμα της αμερικανικής πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο.

Καμία δημοσίευση για προβολή