Γιατί ο Αλέξης δεν θέλει να τον παίρνουμε … τοις μετρητοίς. Το Ναυτικό ανάμεσα στις Αμερικανικές και τις Γαλλικές κορβέτες και άλλες ιστορίες

    Δημοσκόπηση: Πως ο Τσίπρας χάνει από τον

    Ο σεισμός, ο Ερντογάν και οι εκλογές στην Τουρκία. Ο καταστροφικός σεισμός δημιουργεί νέα δεδομένα και στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, καθώς μεταβάλλονται τώρα οι προτεραιότητες και αλλάζει ρότα ο δημόσιος διάλογος και οι κατευθυνόμενες εντάσεις. Ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει στην προσεχή περίοδο να διαχειριστεί μια σημαντική ανθρωπιστική κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας θα επηρεάσουν τις εκλογές, αν δεν τις οδηγήσουν και σε αναβολή.

    Αποτελεί ίσως ειρωνεία της τύχης το γεγονός ότι ο Ερντογάν που ανέβηκε στην εξουσία λίγο μετά από τον καταστροφικό σεισμό του 1999, με τους χιλιάδες νεκρούς, καλείται τώρα να διαχειριστεί την πιο κρίσιμη πολιτική μάχη του – και ενδεχομένως την πτώση του – σε ανάλογες συνθήκες.

    Μέσα από την οδύνη για τις ανθρώπινες απώλειες και το συνεχιζόμενο δράμα δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, αναδεικνύεται η κρισιμότητα της διαχείρισης αυτής της κρίσης από το σύστημα Ερντογάν. Στα μάτια του τουρκικού λαού θα δοκιμαστεί η (κάλπικη για πολλούς)  εικόνα του ισχυρού κράτους  που καλλιεργεί ο Ερντογάν, του οποίου η οικονομική ανάπτυξη είναι τόσο στέρεη όσο και οι οι συγκεκριμένες κατασκευές, στις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος – οι οποίες χτίστηκαν μαζικά (με την αφορμή τη φιλοξενία  Σύρων μεταναστών) σε συνθήκες διαπλοκής και με την αδιαφανή διαχείριση της γιγαντιαίας χρηματοδότησης των Αράβων συμμάχων του Τούρκου προέδρου.

    Η ικανότητα που θα δείξει ο κρατικός μηχανισμός της Τουρκίας να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις συνέπειες του σεισμού θα είναι αποφασιστικός παράγοντας και για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

    ***

    Γιατί ο σεισμός αυτός ήταν τόσο σοβαρός; Οι δύο ισχυρές δονήσεις που έπληξαν χθες την Τουρκία και τη Συρία ενδέχεται να αποδειχθούν από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, καθώς προέρχονται από ένα ρήγμα μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων μεταξύ των Πλακών της Ανατολίας και της Αραβίας.Κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως λιγότεροι από 20 σεισμοί με μέγεθος άνω των 7 βαθμών, κάτι που καθιστά τις χθεσινές δονήσεις από τις μεγαλύτερες.

    Το Ρήγμα Ανατολικής Ανατολίας είναι ένα ρήγμα οριζόντιας μετατόπισης. Αυτό σημαίνει ότι οι πλάκες πιέζονται η μία πάνω στην άλλη κατά μήκος μιας κατακόρυφης γραμμής, συσσωρεύοντας πίεση μέχρι που η μία από αυτές ολισθαίνει με μια οριζόντια κίνηση και απελευθερώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας που προκαλεί τον σεισμό. Ένα τέτοιο γνωστό ρήγμα είναι αυτό του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, όπου οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσε να έχει ήδη συμβεί ένας καταστροφικός σεισμός.

    ***

    Τσίπρας: “Είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω, μη το παίρνετε τοις μετρητοίς… Με μια πολιτική πιρουέτα ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε από τη Θεσσαλονίκη να αποκλιμακώσει την  ένταση με το ΠΑΣΟΚ, προσπερνώντας με πρωτοφανή ευκολία όσα ανοίκεια καταλόγισαν η εκπρόσωπός του και επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Ανδρουλάκη και το κόμμα του, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

    Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο προσκλητήριο κυβερνητικής συνεργασίας προς τη Χαριλάου Τρικούπη ( θεωρητικώς και προς το ΚΚΕ, και στον Βαρουφάκη).”Μάζεψε” τα περί εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη και κάλεσε τους “συντρόφους” του ΠΑΣΟΚ να μην παίρνουν τοις μετρητοίς όσα λέγονται για προεκλογικούς σκοπούς και τακτική κομμάτων που βρίσκονται στην “ίδια” πλευρά, λέγοντας μάλιστα πως κάποιοι μεγεθύνουν τις διαφορές ελέω προεκλογικής σκοπιμότητας διότι μετά τις κάλπες το τοπίο θα είναι διαφορετικό. (Σωστός ο πρόεδρος : μέσα στη σύγχυση, “χτυπάει” και μια “μπιπ” παραπάνω…)

    ***

    “Κόκκινο φως” στις 72 δόσεις, “πράσινο” στις 120. Κυβερνητικές διαρροές “διορθώνουν”… παλαιότερες για την “αρχιτεκτονική” της ρύθμισης-«σκούπα» με πολλές δόσεις για τις οφειλές της τριετίας 2020-2022 που βρίσκεται σε σχεδιασμό , καθώς και οι Βρυξέλλες “γκρινιάζουν” και “δεύτερες σκέψεις” στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνουν υπόψιν την ανάγκη δημιουργίας “κουλτούρας συνέπειας” στις υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

    Ωστόσο, η ανάγκη διεξόδου των χρεωμένων πολιτών που έχασαν τις ρυθμίσεις τους οδηγεί στο “τέχνασμα” αναβίωσης των παλαιών διευκολύνσεων των 100 και 120 δόσεων, που δεν τελούν υπό νέες διαδικασίες αποφάσεων.‘Ετσι, σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έχασαν έως τον περασμένο Δεκέμβριο ή ενδεχομένως και τον Ιανουάριο τις ρυθμίσεις τους καθώς δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα των δόσεων θα μπορέσουν να επανενταχθούν με ένα «πέναλτι».

    Η επιβάρυνση για λόγους δικαιοσύνης έναντι των υπολοίπων που συνεχίζουν να πληρώνουν αδιαλείπτως, θα έχει να κάνει είτε με προσαύξηση επιτοκίου, είτε με την υποχρέωση καταβολής εφάπαξ όλων των ενδιάμεσων δόσεων από την ώρα απώλειας της ρύθμισης έως την ανάκτησή της. Το δεύτερο σενάριο κρίνεται «βαρύ» για όσους έχουν χάσει εδώ και πολλούς μήνες τις ρυθμίσεις τους και υπ’ αυτό το πρίσμα εξετάζονται διάφορες παραλλαγές.

    ***

    Από την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω; Ενώ η αγορά των φρεγατών έκλεισε με τις γαλλικές belharra, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την έγκριση αγοράς Αμερικανικών πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα ύψους 6,5 δισ. δολαρίων. Γιατί;

    Γιατί τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στον ανταγωνισμό για την αγορά 3 ή 4 κορβετών, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα στρέφεται πάλι προς τη Γαλλία (ή την Ιταλία) και όχι προς τις ΗΠΑ. Δεν το ξέρουν αυτό στην Ουάσιγκτον;

    Πηγές στην Ελλάδα που γνωρίζουν το θέμα, ανέφεραν χθες στο economico ότι, όσα αναφέρονται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επί της ουσίας πρόκειται για μια έγκριση αγοράς από το Κογκρέσο πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, της οποίας μπορεί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει ανά πάσα στιγμή, εφόσον το Πολεμικό Ναυτικό επιλέξει την Αμερικανική Αγορά. Όπως σημειώνουν, η ενδεχόμενη αγορά Αμερικανικών πολεμικών πλοίων εμφανίζεται ανταγωνιστική, καθώς συνδυάζεται και με την πρόσθετη προμήθεια 5 σύγχρονων συστημάτων AEGIS,που αφορούν στην πλήρη επιχειρησιακή διαχείριση του πλοίου (τα συστήματα αυτά δεν διατίθενται από τους Γάλλους). Η ελληνική πλευρά συζητά με το Παρίσι αλλά αφήνει ανοιχτό το θέμα και στην Ουάσιγκτον, έχοντας ήδη “στο χέρι” την έγκριση του Κογκρέσου.

    ***

    Τέσσερις παρεμβάσεις τον Μάρτιο. Τα αυξημένα έσοδα δημιουργούν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμόσει η κυβέρνηση άμεσα τους σχεδιασμούς της για μια σειρά κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών (νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, οικογένειες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, μακροχρόνια ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους). Έτσι αναμένονται τέσσερις παρεμβάσεις τον Μάρτιο:

    1. Κάρτα αγορών. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις 14 Φεβρουαρίου και θα αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά.
    2. Συνταξιούχοι. Θα αφορά όσους δεν έλαβαν την πρόσφατη αύξηση του 7,75%
    3. Επιταγή ακρίβειας. Ππερίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες αναμένεται να λάβουν πριν από το Πάσχα νέα εφάπαξ ενίσχυση στα πρότυπα αυτής που δόθηκε τα περασμένα Χριστούγεννα.
    4. Ειδική ενίσχυση σε ευάλωτες οικογένειες με παιδιά και δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

    ***

    Ο βιολιστής (με το χρήμα) στη στέγη. Αποκλειστικά σε φωτοβολταϊκά συστήματα που ενσωματώνουν και μπαταρία θα κατευθυνθούν οι επιδοτήσεις του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών.

    Αυτό αποσαφηνίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής και τη Χρύσα Λιάγγου, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η μπαταρία θα επιδοτείται σε ποσοστό έως 100%. Η συνολική επιδότηση εγκατάστασης του συστήματος θα φτάνει το 60%, ενώ ο οδηγός του προγράμματος περιλαμβάνει και διακριτή κατηγορία για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

    Στόχος είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, με μοναδικό υποχρεωτικό κριτήριο για τους δικαιούχους τη διασφάλιση σύμβασης σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

    ***

    Ο Ζελένσκι στη σύνοδο κορυφής των “27”. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε “μια μελλοντική σύνοδο κορυφής” των “27”, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ πηγές κάνουν λόγο για πιθανή άφιξή του στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

    Ο Σαρλ Μισέλ “προσκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μετάσχει αυτοπροσώπως σε μια μελλοντική σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Για λόγους ασφαλείας, δεν θα αποκαλυφθεί καμιά πληροφορία”, έγραψε στο Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου ηγέτη.

    Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο στο Γαλλικό Πρακτορείο για πιθανή επίσκεψη του Ζελένσκι στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με την ευκαιρία της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Εάν αυτή επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στις Βρυξέλλες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

    ***
    Μέχρι τώρα ο Πολάκης προειδοποιούσε για αυτά που θα πάθουν -αν κερδίσει το κόμμα του- όσοι δεν τους υποστηρίζουν: «Θα πεινάσετε και θα σας βρούμε έναν-έναν». Ο Τσίπρας πάλι μας έλεγε πιο ευγενικά ότι δεν του «αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία». Τώρα ο Σπίρτζης απειλεί ότι ακόμα κι αν χάσουν, θα μας… Τι θέλει από τη ζωή μας ο ΣΥΡΙΖΑ;” αναρωτιέται ο Ανδρέας Στασινός, στο Protagon.gr ( Έχετε δίκιο Κύριε συνάδελφε… Η επαναλαμβανόμενη  “μπιπ” από την Αξιωματική Αντιπολίτευση παύει να είναι αστείο!)
    Θήτα Ευγενικός
    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή