Γιατί ο Ερντογάν «αποκεφάλισε» τον Χουλουσί Ακάρ. Τα λάθη και η στρατηγική του Τούρκου προέδρου

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διορίσει το 2018 υπουργό Άμυνας της Τουρκίας τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, πολλοί είχαν ερμηνεύσει ποικιλοτρόπως την απόφασή του.

Ο «πιστός στρατηγός»

Κάποιοι θεώρησαν ότι ο Ακάρ -ο οποίος είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους πραξικοπηματίες το 2016- είχε αποδείξει και με το παραπάνω την πίστη του στον Ερντογάν και ο Τούρκος πρόεδρος τον έκανε υπουργό για να τον επιβραβεύσει. Κάποιοι άλλοι απέδωσαν την τοποθέτηση ενός αξιωματικού στη θέση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στον ευρύτερο σχεδιασμό του Ερντογάν για στρατιωτικές επεμβάσεις, κυρίως στη Συρία. Και υπήρξε και μια μερίδα αναλυτών που είδε την κίνηση αυτή ως «μήνυμα καλής πίστης» προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Όπως είναι γνωστό, ο Ακάρ μετά τις εκλογές της 14ης Ιουνίου παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στον -επίσης Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας- Γιασάρ Γκιουλέρ, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά σχετικά με την απόφαση αυτή του Ερντογάν, καθώς ο «στρατηγός» θεωρείτο ως ένα από τα πιο πιστά μέλη της κυβέρνησής του, αλλά και γενικότερα η θητεία του στο υπουργείο Άμυνας σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αποτυχημένη, αν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας κατηγορήθηκαν για καθυστερημένη αντίδραση στο σεισμό που έπληξε τον περασμένο Φεβρουάριο τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι τρεις λόγοι

Ωστόσο, πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν και σύμφωνα με ανάλυση διεθνούς ΜΜΕ ο Ακάρ υπέπεσε σε συγκεκριμένα πολιτικά λάθη, τα οποία τον έριξαν στη δυσμένεια του Ερντογάν και ουσιαστικά του έδειξαν την πόρτα της εξόδου από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο τρεις είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην «αποκαθήλωση» του Ακάρ:

  • Πρώτον, φαίνεται ότι ο Ερντογάν έβλεπε την απόλυτη πίστη και αφοσίωση που επεδείκνυε στο πρόσωπό του ο Ακάρ ως «πολύ καλή για να είναι αληθινή». Ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν είχε γίνει εξαιρετικά καχύποπτος με τους πάντες και η στάση του Ακάρ -οποίος έμοιαζε σε κάθε βήμα να συνδέει το μέλλον της Τουρκίας με αυτό του Ερντογάν- τον είχε βάλει σε υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις του υπουργού του.
  • Δεύτερον, ο Ακάρ είχε διαβλέψει την αντικατάσταση του από τον Γκιουλέρ και προσπάθησε να την αποτρέψει. Με νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022, παρατάθηκε το όριο ηλικίας του Α/ΓΕΕΘΑ από τα 68 έτη στα 72. Τότε, ο Γιασάρ Γκιουλέρ ήταν 67 ετών και θα έπρεπε να αποστρατευτεί. Αλλά με αυτόν τον νόμο, ο Ακάρ προσπάθησε να τον κρατήσει στο Γενικό Επιτελείο άλλα 5 χρόνια, να αποφύγει να τον δει ως υποψήφιο για το υπουργείο Άμυνας.

Μεγάλη επιρροή

  • Τρίτον, ο Ακάρ είχε αποκτήσει μεγάλη επιρροή: στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο ΑΚΡ και στους ισλαμιστές. Μάλιστα, ξένα ΜΜΕ τον παρουσίαζαν ως έναν ισχυρό δελφίνο του Ερντογάν. Ωστόσο, τα σχέδια του Τούρκου προέδρου είναι διαφορετικά: επέλεξε κάποιον με χαμηλότερο προφίλ, όπως ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ώστε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε έναν άλλον νέο υπουργό, τον ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, τον οποίο ο Ερντογάν φέρεται να θεωρεί ως διάδοχό του.

Όπως και νά’χει, ο Ερντογάν έδειξε ότι δεν διστάζει να «αποκεφαλίσει» ακόμα και τους πιο πιστούς του συνεργάτες (εκτός κυβέρνησης τέθηκαν και ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, αλλά και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου), προκειμένου να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο κόμμα του.

Καμία δημοσίευση για προβολή