Γιατί ο Ερντογάν στέλνει ξανά, τώρα, το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Το Καστελόριζο και τα 6 μίλια, τα Βαρώσια, ο νέος εκβιασμός

Ταγίπ Ερντογάν

Οριστικός και προαποφασισμένος τορπιλισμός του ελληνοτουρκικού διαλόγου ή νέος εκβιασμός του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη και την Ελλάδα για να φέρει την ατζέντα  στα μέτρα του;

«Ο Ερντογάν διαπραγματεύεται στο όριο», είναι η πρώτη απάντηση που δίνουν στο συγκεκριμένο, και καίριο, ερώτημα διπλωματικές πηγές μετά την νέα παράνομη τουρκική NAVTEX και την νέα «αποστολή» του Oruc Reis στο Καστελόριζο. Και, σε πρώτο χρόνο, επισημαίνουν ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν τρία δεδομένα που εξηγούν και το γιατί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ήδη την Ευρώπη για «σοβαρή κλιμάκωση».

Το Καστελόριζο και τα 6 μίλια

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η νέα περιοχή που δεσμεύει με την NAVTEX η Τουρκία ανεβάζει κατακόρυφα την κλίμακα των προκλήσεων. Μέρος της περιοχής που έχει δεσμευτεί  φθάνει στα 7,4 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη και 6,5 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη.

Αυτό και μόνον το γεγονός σημαίνει ότι η Τουρκία αμφισβητεί πλέον ευθέως το κυρίαρχο δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Και διαμηνύει πως δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση συζήτηση για επήρεια του Καστελόριζου στην υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 μιλίων.

Η Αγκυρα δεν θέλει τις διερευνητικές;

Το δεύτερο δεδομένο είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ξαναστείλει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που εκκρεμούσε η πρόταση ημερομηνίας από την τουρκική πλευρά για την πραγματοποίηση του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και τις πληροφορίες και το κλίμα απαξίωσης για τις διερευνητικές που εξέπεμπε το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν και το στενό του επιτελείο φαίνονται να έχουν καταλήξει στο ότι το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθούν οι διερευνητικές δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην Τουρκία.

Αντί αυτών, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι, η Αγκυρα θα προτιμούσε ένα πλαίσιο διαλόγου σε υψηλότερο, και πολιτικό, επίπεδο το οποίο θα της επέτρεπε να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα και όχι μόνον εκείνο της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Σε έναν τέτοιο πολιτικό διάλογο θα μπορούσε να οδηγήσει ενδεχομένως μια πολυμερής διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο για την οποία είναι γνωστό ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη πιέσει το Βερολίνο και προσωπικά την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Ερντογάν “στήνει” τετελεσμένα

Το τρίτο στοιχείο είναι πως του απόπλου του Oruc Reis προηγήθηκε η κίνηση «διχοτόμησης» στην Κύπρο, με το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων. Εδώ, διπλωματικές πηγές και αναλυτές, βλέπουν έναν διπλό στόχο από την πλευρά του τούρκου προέδρου: Αφενός να φέρει ενώπιον τετελεσμένων την Ευρώπη και την Δύση με πλήρη διαχωρισμό των ελληνοτουρκικών από το κυπριακό και, αφετέρου, να «σπάσει» τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου.

Και τα τρία αυτά δεδομένα καταδεικνύουν την βαριά ευθύνη της Γερμανίας και της ανοχής με την οποία έχει αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής την Τουρκία. Ταυτόχρονα, δε, «σφραγίζουν» και την κρισιμότητα των επόμενων ημερών με τους δύο στόλους και πάλι στο Αιγαίο και με την Ευρώπη να προσέρχεται σε μία ακόμη σύνοδο κορυφής χωρίς να έχει στο οπλοστάσιό της αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων κατά της Αγκυρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή