Γιατί ο Σωτήρης Τσιόδρας εξέπεμψε σήμα κινδύνου –Τι αποκαλύπτει η έκθεση-συναγερμός του ECDC για την έξαρση της πανδημίας

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην χθεσινοβραδυνή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Δημόσια Υγεία ήταν εμφανώς προβληματισμένος. Και στην παρέμβασή του δεν έκρυψε τις πηγές της ανησυχίας του:

  • Η πρώτη είναι το γεγονός ότι από τα διεθνή επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ταχεία ανάκαμψη του κορονοϊού στην Ευρώπη – γεγονός, που, όπως είπε ο καθηγητής, δείχνει ότι, ήδη, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ζουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
  • Η δεύτερη είναι ότι διεθνώς, αλλά ειδικά και στην Ευρώπη, καταγράφεται άνοδος των δεικτών θνησιμότητας και, δη, σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που αρχικά ανέμεναν οι επιδημιολόγοι.

Η έκθεση – “συναγερμός” του ECDC

Πίσω απ’ αυτούς τους προβληματισμούς του Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και του συνόλου της επιστημονικής κοινότητα βρίσκεται η νέα έκθεση του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών) με τα εβδομαδιαία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η έκθεση ενεργοποιεί γενικό συναγερμό, καθώς δείχνει ότι μόνον τέσσερις χώρες σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται πλέον κάτω από το όριο ασφαλείας των 20 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού (σε μέσο όρο επτά ημερών).

Πρόκειται για τις Γερμανία (18,4 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Φινλανδία (15,5), Κύπρο (14,4) και Νορβηγία (13,9). Στον αντίποδα στο «κόκκινο» και στην ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται η Τσεχία (167,6), η Ολλανδία (140,3) και η Γαλλία (120,3).

Η Ελλάδα βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της μεσαίας κλίμακας – δηλαδή, στην «πορτοκαλί» ζώνη με 22,3 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Βρίσκεται όμως πάνω από το όριο ασφαλείας του 20, η τάση της είναι ανοδική, και έχει συγκεκριμένες περιοχές με ανησυχητικά υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη πως ο δείκτης θνησιμότητας αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη και πως την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού διαμορφώθηκε είτε σε υψηλά επίπεδα (60 και άνω κρούσματα ανά 100.00), είτε παρέμεινε σε διαρκή ανοδική πορεία (τουλάχιστον επί επτά ημέρες) σε 27 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Οι 27 χώρες είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβρούγο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία.

Η άνοδος του δείκτη θνησιμότητας

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη θνησιμότητας, το ECDC αναφέρει πως σε όλη την Ευρώπη και την Βρετανία βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 8,8 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού και εμφανίζει σταθερή ανοδική τάση επί 16 ημέρες.

Σε 14 χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, ο δείκτης θνησιμότητας είτε βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο (10 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού), είτε τελεί σε σταθερή ανοδική πορεία (τουλάχιστον για επτά ημέρες).

Οι 14 χώρες είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Βρετανία.

Σ’ αυτές τις χώρες, πάντοτε κατά την έκθεση του ECDC, η αυξημένη θνησιμότητα δεν καταγράφεται στο σύνολο του πληθυσμού και των νοσούντων, αλλά ειδικά στην ηλικιακή ομάδα ανάμεσα στα 75 και τα 84 έτη.

Πρόσθετο ανησυχητικό στοιχείο είναι πως τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν συνολικά αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού, όπως και ότι οι ευπαθείς ομάδες εμφανίζονται πλέον ακόμη πιο ευάλωτες στην μόλυνση από τον κορονοϊό απ’ ό,τι στην αρχική φάση.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή