Πως η Microsoft αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα -Το παρασκήνιο, τα πρόσωπα “κλειδιά” και οι προσδοκίες

Microsoft πρόσωπα

Eννέα μήνες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την  Microsoft μέχρι τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη δημιουργία ενός νέου data center της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας.

Οι πρώτες επαφές πραγματοποιήθηκαν στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.

Στους μήνες που ακολούθησαν καταβλήθηκε σημαντική και επίπονη προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας, ώστε να πειστεί ο αμερικανικός κολοσσός για τη δημιουργία των data centers στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας του νέου data center στην Ελλάδα στον πρόεδρο της Microsoft, κατά τη πρώτη συνάντησή τους στο Νταβός.

Τα πρόσωπα “κλειδιά”

Παρών στη συνάντηση αυτή ήταν και ο οικονομικός σύμβουλός του Αλεξ Πατέλης, ο οποίος φέρεται να είναι και το πρόσωπο “κλειδί” στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την πολυεθνική εταιρεία.

Ακολούθησαν αρκετές τηλεδιασκέψεις, στις οποίες,  εκτός του κ. Πατέλη που είχε κεντρικό συντονιστικό ρόλο στην όλη υπόθεση, κρίσιμο ρόλο  είχε και ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης στις εμπιστευτικές επαφές.

Από την πλευρά της Microsoft, κλειδί στην υποστήριξη της χώρας μας στον πολυεθνικό κολοσσό είχε ο επικεφαλής της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η ομάδα του, που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια να έρθει η επένδυση στην Ελλάδα.

Επίσης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ανά τον κόσμο και τις οποίες έπρεπε να πείσουν και για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Το μεγαλύτερο data center της πολυεθνικής στην περιοχή

Έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις στη χώρα μας για τη δημιουργία του μεγαλύτερο data center της Microsoft στην περιοχή.

  • Πρόκειται για το πρώτο data center της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας στην ΝΑ Ευρώπη και ένα από τα οκτώ που λειτουργεί ή/και αναπτύσσει η Microsoft στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργούν τέσσερα data centers σε ισάριθμες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις χώρες, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και η 27η σε όλο τον κόσμο.

Το νέο data center στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση, στην πραγματικότητα θα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών κέντρων δεδομένων που θα βρίσκονται αλληλένδετα μεταξύ τους με οπτικές ίνες.

Το μοντέλο αυτό επελέγη με στόχο την διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαθεσιμότητας των υπηρεσιών του.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 300 – 400 εκατ. ευρώ αλλά το οικονομικό αποτύπωμα της αναμένεται σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή στην Ιταλία και Πολωνία (περίπου 1,5 δις. ευρώ).

Η κυβέρνηση προσδοκά ωστόσο και σε άλλες συνεργασίες με τη Microsoft, όπως π.χ. η κάλυψη των αναγκών του δημοσίου τομέα με υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing), την κατάρτιση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας, την ολοκλήρωση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης για την παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού κ.ά.

Η εταιρεία αναμένεται να εκπαιδεύσει 100.000 άτομα, σε κρίσιμες τεχνολογίες, προσδίδοντας υπεραξία στο ανθρώπινο δυναμικό, και ταυτόχρονα επιδιώκοντας την αναστροφή του brain drain από τη χώρα μας.

Καμία δημοσίευση για προβολή