Γιατί ο Τσίπρας θέλει να εκλεγεί και αυτός από τη βάση. Η απέλπιδα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επανασυνδεθεί με την κοινωνία

Ανατροπές στους εσωκομματικούς συσχετισμούς, αίροντας παραδοσιακά στεγανά, φαίνεται πως επιχειρεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στην τελική ευθεία προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο προγραμματίζεται για τις 31 Μαρτίου -4 Απριλίου, υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων που αποτυπώνουν παγίωση της αδυναμίας του κόμματος να ανακτήσει την επαφή του με ευρεία κοινωνικά στρώματα.

Το παρασκήνιο πίσω από την “τρίπλα” του Τσίπρα 

Οπως εξηγούν στο Economico.gr, καλά πληροφορημένες πηγές της Κουμουνδούρου, στην καινοφανή, για την κουλτούρα του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου απόφαση, δηλαδή αυτή της εκλογής του Προέδρου του κόμματος από την κοινωνική βάση και όχι από το Συνέδριο του κόμματος (όπως συνέβαινε παραδοσιακά μέχρι και την εκλογή του κ. Τσίπρα) συνέτειναν πολλοί και ετερόκλητοι λόγοι, καθώς οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, αλλά και οι μεγάλες κρίσεις την τελευταία διετία, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σταθερή δημοσκοπική κάθοδο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να εκλέγεται μέσω «πλατιάς απεύθυνσης» στην κοινωνία είχε πέσει για πρώτη φορά στο τραπέζι της εσωκομματικής συζήτησης το αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή κατά τους πρώτους μήνες μετά την ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2019, στη λογική της  αναβάπτισής του ίδιου, αλλά και του χώρου, ο οποίος εμφάνιζε τότε σημάδια οξείας εσωστρέφειας.

Υπέρμαχοι της πρότασης οι προεδρικοί 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπέρμαχοι της απευθείας εκλογής  ήταν στενοί συνεργάτες, αλλά και πρωτοκλασάτοι υπουργοί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από την πτέρυγα των «προεδρικών», ενώ δεν έλειψαν και στελέχη που παρότρυναν τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει το σχετικό βήμα, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, όπως η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Εκείνη την εποχή, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανιζόταν έτοιμος να ανακοινώσει μία τέτοια αλλαγή στην διαδικασία εκλογής του προέδρου του κόμματος, αλλά τελικά δεν προχώρησε στο επόμενο βήμα, λόγω και σοβαρών εσωτερικών αντιδράσεων από στελέχη που έκαναν λόγο για  προσπάθεια μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.

Η ίδια, ωστόσο, εσωκομματική συζήτηση επανήλθε, κατά πληροφορίες, στους κόλπους του κόμματος αρκετές φορές  τα τελευταία δύο χρόνια.

Πότε και γιατί άρχισε να γέρνει η ζυγαριά υπέρ της απευθείας εκλογής 

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η ζυγαριά άρχισε να γέρνει σταδιακά υπέρ της πρότασης, με το σκεπτικό ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται έναν αέρα ανανέωσης αλλά και κοινωνικής “γείωσης” και διεύρυνσης του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις τελευταίες του περιοδείες πριν από τις εορτές, ο κ. Τσίπρας σ προέτασσε το «άνοιγμα» του κόμματος στην κοινωνία.

Ζήλεψαν τη …δόξα του ΚΙΝΑΛ

Την απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για ρηξικέλευθες αλλαγές φαίνεται πως επηρέασε αντανακλαστικά το τελευταίο διάστημα και η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να κινητοποιήσει 270.000 μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, αλλά αποτέλεσε και όχημα επαναφοράς με αξιώσεις της Χαριλάου Τρικούπη στο πολιτικό σκηνικό, σε μια κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Η τόλμη, μάλιστα, των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής να υπηρετήσουν το εγχείρημα εν μέσω πανδημίας, αλλά και η εκλογή στη θέση του Προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, ως εκφραστή της συνέχειας, αλλά και της ηλικιακής ανανέωσης της παράταξης, πιστώθηκαν στις δημοσκοπήσεις ως προς τα τελευταία ποσοστά του κόμματος, σε περίπτωση εθνικών εκλογών.

Η επιχείρηση της “μεγάλης επανεκκίνησης”

Υπό αυτό το πρίσμα, η «μεγάλη επανεκκίνηση» για την Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει μέσα από μια «καθολική ψηφοφορία» των μελών του κόμματος, ώστε να εκλέξουν τα ίδια και αδιαμεσολάβητα τον Πρόεδρό τους.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η ροή εγγραφών νέων μελών προς την αξιωματική αντιπολίτευση, που παρά την καμπάνια του κόμματος παραμένουν στα επίπεδα των 60.000 ανθρώπων, αλλά και θα ενισχυθεί το κοινωνικό πρόσημο του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα είναι και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας, το πιθανότερο μάλιστα χωρίς αντίπαλο.

Οι διαφορές από τις διαδικασίες σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ 

Σημειώνεται ότι η πρόταση Τσίπρα έχει σημαντικές διαφορές από τα ισχύοντα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , καθώς η λίστα των ψηφοφόρων δεν θα είναι ανοικτή, αλλά «κλειστή».

Δεν προβλέπεται η συμμετοχή «φίλων» του κόμματος – πολιτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην εκλογή δηλαδή χωρίς περαιτέρω εμπλοκή τους στις κομματικές διαδικασίες, αλλά μόνον των εγγεγραμμένων μελών, οι οποίοι μάλιστα δεν θα μπορούν να εγγράφονται την ημέρα της ψηφοφορίας, αλλά έως μία καταληκτική ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναγκαίες εξηγήσεις 

Υπενθυμίζεται ότι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξηγούσαν σχετικά, ότι στην πρόταση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, «η συλλογική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τόσο η Κεντρική Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος του Κόμματος θα εκλέγονται απευθείας από τα μέλη του Κόμματος με καθολική ψηφοφορία, με ενιαία λίστα».

«Το Συνέδριο του Κόμματος θα εγκρίνει πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης και τις υποψηφιότητες για την Κεντρική Επιτροπή καθώς και για τη Προεδρία του Κόμματος.

Η καθολική ψηφοφορία θα διεξάγεται μετά το συνέδριο» μετέδιδαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας πως «με αυτή τη διαδικασία τα μέλη του κόμματος αποκτούν απευθείας και χωρίς διαμεσολαβήσεις τη δύναμη να αποφασίζουν για τη συλλογική τους ηγεσία.

Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις».

Καμία δημοσίευση για προβολή