Γιατί οι διεθνείς ανεξάρτητοι Οίκοι βλέπουν ότι “η Ελλάδα τα πάει καλά” παρά τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Γιατί οι διεθνείς ανεξάρτητοι Οίκοι βλέπουν ότι

Η Ελλάδα έχει ανακάμψει πλήρως από τις πληγές που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας και, μάλιστα, τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι οι εταίροι της αναφέρει ηο Οίκος Capital Economics, σε έκθεσή του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Ο διεθνής ανεξάρτητος Οίκος έδωσε νέα σημαντικά αναθεωρημένη πρόβλεψη, σημειώνοντας πως, δεδομένης της ισχυρής απόδοσης της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο, αναμένει πλέον ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα είναι περίπου 5,5% φέτος, από 3,5% που προέβλεπε πριν και διαφοροποιούμενος σημαντικά από τον ΟΟΣΑ που προβλέπει 2,8% ή την Τράπεζα της Ελλάδος που εκτιμα ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ το 2022 θα είναι  3,8% στο βασικό σενάριο και 2,8% στο δυσμενές σενάριο.

“Οι προοπτικές είναι σταθερές”

Οι εκτιμήσεις του Οίκου έρχονται δύο μήνες μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη βαθμίδα ΒΒ σε ΒΒ+, με σταθερό outlook στην οποία προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard&Poor’s, φέρνοντας τη χώρα μόλις ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Οι προοπτικές είναι σταθερές, ο Οίκος Standard&Poor’s, αντανακλώντας τους ισορροπημένους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, με αντίβαρο την ισχυρή στήριξη που παρέχει η ΕΕ και η εγχώρια μεταρρυθμιστική δυναμική, τονίζει ο αμερικανικός οίκος.

Η αναβάθμιση, αναφέρει, αντανακλά τις προσδοκίες της S&P για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών της Ελλάδας, ενώ οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνονται διαχειρίσιμες δεδομένων των σημαντικών αποθεματικών ασφαλείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Οι εκτιμήσεις του Οίκου Capital Economics για την Ελληνικλη οικονομία

“Η Ελλάδα θα παραμείνει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης”

Οι εκτιμήσεις του ανεξάρτητου διεθνούς Οίκου διατυπώνονται ενώ η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, και οι προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης της χώρας εμφανίζονται συγκρατημένες μεν, αλλά ακόμη θετικές. 

Όπως εκτιμά ο CEO της Τράπεζα Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου:

  • Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από το διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα θα παραμείνει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξηςθ. «Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα εξομαλυνθεί από το 6%-7% και θα σταθεροποιηθεί το 2023 στον ευρωπαϊκό μέσο όρο γύρω στο 2%-3%. Η ανάπτυξη θα κυμανθεί φέτος στο 3%-4% και θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των πληθωριστικών πιέσεων
  • Οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν, εκτός απροόπτου, να μετριάσουν την επίπτωση από την διεθνή αβεβαιότητα.
  • Όσον αφορά τον πληθωρισμό, θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα κατά μέσο όρο στο 6,5% έναντι 4% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η άνοδος του πληθωρισμού πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, θα έχει θετική επίπτωση στο χρέος, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, θα αποκλιμακωθεί στο 177% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, από 205% στο τέλος του 2021.

Από την πλευρά της η Eρurobank, σε ανάλυσή της, επισημαίνειότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε όρους πραγματικού ρυθμού μεγέθυνσης το 1ο τρίμηνο 2022 ήταν από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης ήταν ισχυρός και ανήλθε στο 2,3% σε τριμηναία βάση και σε 7,0% σε ετήσια βάση, από 0,8% και 8% αντιστοίχως το προηγούμενο τρίμηνο. Η εν λόγω επίδοση, στηριζόμενη κυρίως στην κατανάλωση αλλά και τις επενδύσεις παγίων, ήταν καλύτερη του αναμενομένου και μια από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Καμία δημοσίευση για προβολή