Γιατί παρατάθηκε για ένα εξάμηνο η “ενισχυμένη εποπτεία” της Κομισιόν – Τι σημαίνει για την οικονομία

Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Παρατείνεται το καθεστώς ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για ένα 6μηνο στην Ελλάδα,  σύμφωνα με ανακοίνωση της  Κομισιόν. Το γεγονός αυτό κρίθηκε αναγκαίο για την ολοκλήρωση των  μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν  λόγω της κρίσης του κοροναϊού  καθώς και για την περαιτέρω στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Αυτό  πρακτικά σημαίνει, πως η Ελλάδα θα αξιολογηθεί δυο ακόμη φορές, πέρα από τον  αρχικό προγραμματισμό.

Στο Eurogroup του Ιουνίου το 2018 αποφασίστηκε η καθιέρωση των τριμηνιαίων αξιολογήσεων της χώρα μας, έναντι των εξαμηνιαίων που γινόντουσαν κατά την διάρκεια εφαρμογής των μνημονίων. Οι συχνότερες αξιολογήσεις γενικά, δημιουργούν και συχνότερες διακυμάνσεις στην λήψη επενδυτικών αποφάσεων κάνοντας τους επενδυτές να  μεταβάλλουν συχνά τα σχέδια τους.  Κάθε τρείς μήνες,  περιμένουν και  δρουν  ανάλογα με τα εκάστοτε πορίσματα. Αυτό, δεν τους επιτρέπει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό καθώς ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα. Το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα εφαρμόζεται μέχρι το 2022, επομένως μετά την λήξη του αναμένουμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο.

Η παράταση της εποπτείας: Δεν προσδίδει παραπάνω αβεβαιότητα, καθώς είναι κατανοητό πως εφαρμόζεται  εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας  και ότι πρόκειται μόνο για ένα εξάμηνο – τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αυτό το οποίο είναι κομβικό για τους επενδυτές, είναι η εκπόνηση των μεταρρυθμίσεων, ο έλεγχος του δημόσιου χρέους και ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο όσο πιο ευνοϊκό γίνεται για την διευκόλυνση των δραστηριοτήτων τους. Φυσικά καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια καθώς οι επενδυτές περιμένουν την πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος.

Επιπλέον οι θεσμοί θεώρησαν πως:  Υπάρχουν πολλά ζητήματα η πορεία των οποίων θα πρέπει να παρακολουθείται ακόμη. Αντιδράσεις έδειξαν τα τεχνικά κλιμάκια  και για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρόσφατη  απόφαση του ΣτΕ, αφού το κόστος στον προϋπολογισμό μας  υπολογίζεται σε  900 εκατ. ευρώ. Πράγμα το οποίο για τα δημόσια οικονομικά προσδίδει ανησυχία σε συνδυασμό μάλιστα  με το έλλειμμα ύψους  6,1 δις ευρώ μέχρι στιγμής.

Η επόμενη έκθεση των θεσμών για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας: Πρόκειται να δημοσιευτεί των Σεπτέμβριο. Έναν  μήνα ο οποίος πάντα είναι κομβικός για την οικονομία μας καθώς στην ΔΕΘ γίνονται πολλές οικονομικές ανακοινώσεις για το προσεχές διάστημα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα επιτευχθεί: Η εξισορρόπηση των πολιτικών δεσμεύσεων (μειώσεις φόρων και εισφορών και γενικότερα ελαφρύνσεις) με την παράλληλη τόνωση των εσόδων των κρατικών ταμείων.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή