Γιατί πρέπει να ανησυχούμε για την άνοδο της τιμής του αερίου

Τιμή φυσικού αερίου

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν κάτι χαρακτηρίζει την αγορά αερίου είναι η νευρικότητα και οι έντονες διακυμάνσεις.

Και μπορεί οι τιμές του να έχουν πλέον φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με την εκτόξευσή τους κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, ωστόσο φαίνεται πως πρόκειται για μια αγορά που προβληματίζει καθώς είναι μια ευαίσθητη σε κάθε είδηση που αφορά την αγορά και τη ζήτηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε διάστημα λίγων ημερών η τιμή του φυσικού αερίου ανεβοκατεβαίνει με διακυμάνσεις που ξεπερνούν το 10% εν μέσω αμφιβολιών για την κατάσταση της αγοράς το επόμενο διάστημα, καθώς ο καιρός θα επιδεινώνεται και θα αυξάνονται οι ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για φυσικό αέριο.

Από την περασμένη Παρασκευή όταν και η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν στα 39,791 ευρώ/MWh τη Δευτέρα είχαμε ένα άλμα 11,6% στα 44,442 ευρώ/MWh, για να υποχωρήσουν χθες οι τιμές εκ νέου στα επίπεδα των 39,375 ευρώ/MWh.

Οι παράγοντες της αστάθειας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr, το ασανσέρ των τιμών του φυσικού αερίου έρχεται μετά από μια σειρά γεγονότων που αύξησαν τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τις προμήθειες καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος.

Από τη μία πλευρά, οι εργασίες συντήρησης στο νορβηγικό κοίτασμα Skarv παρατάθηκαν για επιπλέον έξι ημέρες, έως τις 8 Οκτωβρίου, γεγονός που ενδέχεται να προκάλεσε μείωση στις παραδόσεις φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είδαμε επίσης μείωση στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ εξαιτίας των εργασιών συντήρησης στο εξαγωγικό τέρμιναλ LNG Sabine Pass.

Τα βλέμματα των αγορών παραμένουν πλέον στραμμένα στην πρόγνωση του καιρού, ειδικά στις χώρες που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου και ιδίως εκείνες τις χώρες που εξαρτώνταν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι αγορές παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τις εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας από τους φόβους των αγορών είναι η ενδεχόμενη περαιτέρω διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τους αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με πλήρη απαγόρευση των εξαγωγών ρωσικού αερίου ακόμη και μέσω πλοίων, εξέλιξη που μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη ανοδική πίεση στις τιμές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Επίσης, η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ, επικαλούμενη την ομαλή τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς, ενίσχυσε τις ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα παρόμοιας απαγόρευσης στις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Υπάρχουν και θετικά νέα…

Από την άλλη πλευρά, στα θετικά νέα για την αγορά είχαμε τον τερματισμό της απεργίας που έπληξε μια σειρά από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Chevron στην Αυστραλία.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις στις κεντρικές Ηνωμένες Πολιτείες και τμήματα του Καναδά δείχνουν επίσης ότι οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να κυμαίνονται πάνω από το μέσο όρο για το υπόλοιπο αυτού του μήνα, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της ψυχρής περιόδου, η οποία απαιτεί περισσότερη κατανάλωση φυσικού αερίου για σκοπούς θέρμανσης.

Παράλληλα στα θετικά της αγοράς συγκαταλέγονται και τα υψηλά επίπεδα πληρότητας των αποθηκών φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πλησιαζουν στο 94% περίπου της χωρητικότητας, ως αποτέλεσμα των πλεονάζοντων αποθεμάτων που ήρθαν μετά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο, η οποία ήταν θερμότερη από το αναμενόμενο.

Σε ό,τι αφορά τέλος την τιμή του ρεύματος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διακύμανση της τιμής του αερίου δεν μετακυλίεται ευθέως, εντούτοις οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ. Σήμερα μάλιστα η τιμή του ρεύματος θα φτάσει τα 109,65 ετρώ/MWh.

Καμία δημοσίευση για προβολή