Γιατί τα χαρτονομίσματα κάποιων χωρών τυπώνονται εκτός συνόρων

    Οι εταιρείες που ασχολούνται με την εκτύπωση τραπεζογραμματίων έχουν υπάρξει για μερικές εκατοντάδες χρόνια. Έχουν εξειδικευμένη τεχνολογία και έχουν αναπτύξει μια αξιοπιστία στην ασφάλεια.

    Για τις περισσότερες χώρες, είναι στην πραγματικότητα κοινή πρακτική η τύπωση ορισμένων από τα χρήματά τους στο εξωτερικό, ενώ άλλα κράτη, όπως η Λιβερία δεν έχουν καν τα δικά τους νομισματοκοπία.

    Ορισμένες εξειδικευμένες εταιρείες τυπώνουν μετρητά για τα περισσότερα από τα νομίσματα του κόσμου. Ο παραγωγός χαρτονομισμάτων De La Rue, εκτιμά ότι η εμπορική αγορά εκτύπωσης αποτελεί το 11% όλων των παραγόμενων τραπεζογραμματίων.

    Η De La Rue άρχισε να παράγει τραπεζογραμμάτια το 1860, πρώτα για τον Μαυρίκιο και στη συνέχεια για άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ.

    Αυτό συμβαίνει γιατί οι μικρές πληθυσμιακά χώρες δεν αξίζει να αγοράσουν ακριβά πιεστήρια αλλά ούτε και να παρακολουθούν την πρόοδο της τεχνολογίας για την ανατροπή της παραχάραξης.

    Ένα μηχάνημα εκτύπωσης τραπεζογραμματίων παράγει περίπου ένα έως 1,4 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα ετησίως. Επομένως εάν μια κεντρική τράπεζα παράγει λιγότερα από αυτά, δεν αξίζει τον κόπο οικονομικά.

    Πηγή: iefimerida.gr

    Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

    Καμία δημοσίευση για προβολή