Γιατί τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας καταρρέουν ενώ ο Ερντογάν επιστρέφει στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική

Γιατί τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε λίρα καταρρέουν

Το ξεπούλημα του χρέους της Τουρκίας σε τοπικό νόμισμα αποκαλύπτει πόσος σκεπτικισμός εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ ορισμένων επενδυτών απέναντι στην ξαφνική υιοθέτηση πιο συμβατικών πολιτικών από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με απώλειες περίπου 11%, τα κρατικά ομόλογα σε λίρα ήταν η χειρότερη απόδοση σε όλες τις αναδυόμενες αγορές από τότε που ο Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του θα στηριχθεί στη νομισματική σύσφιξη για να περιορίσει τις πιέσεις στην οικονομία της.

Η αγορά ομολόγων Τουρκικής λίρας καταρρέει

Καθώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών αναζωπυρώνεται για το χρέος της Τουρκίας σε δολάρια και οι εταιρείες όπως η Franklin Templeton μαζεύουν Τουρκικές μετοχές, η αγορά ομολόγων λίρας καταρρέει μπροστά στις άσχημες προοπτικές για τον πληθωρισμό και τις εκτιμήσεις για το Τουρκικό νόμισμα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η νέα οικονομική ομάδα του Ερντογάν υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει τα χρόνια της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής του.

“Η φύση αυτών των προκλήσεων σημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να διαμορφώσουμε άποψη σχετικά με τη διάρκεια αυτής της “επιστροφής στην ορθοδοξία”, δήλωσαν αναλυτές  στο Λονδίνο. “Φαίνεται ότι πρόκειται για μια προσαρμογή βήμα προς βήμα” και “θα πρέπει να κρίνουμε τις δράσεις μέτρο προς μέτρο”, ανέφεραν στο Bloomberg.

  • Μια τοπική αγορά χρέους που κάποτε αποτελούσε μεγάλο πόλο έλξης για τους ξένους έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το ραντάρ των διεθνών επενδυτών, με τις διεθνείς συμμετοχές να ανέρχονται πλέον σε μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια, από την οροφή των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχαν φθάσει μια δεκαετία νωρίτερα.

Το κλίμα απέχει πολύ από το να βελτιωθεί

Οι επενδυτές δεν σπεύδουν να επενδύσουν καθώς αναμένουν περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων. Η λίρα ήταν επίσης ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους στην αγορά ομολόγων μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών και οι όσοι ασχολούνται με τις συναλλαγές παραγώγων βλέπουν μια πιθανότητα άνω του 60% ότι θα αποδυναμωθεί περαιτέρω κατά 10% έως 30% έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του έτους.

Αν και τα ομόλογα της λίρας σημείωσαν εισροές αυτόν τον μήνα, μεγάλο μέρος του κέρδους προήλθε από τα υποκαταστήματα των τουρκικών τραπεζών στο εξωτερικό που αύξησαν τις τοποθετήσεις τους. Η ζήτηση για χρέος σε τοπικό νόμισμα παραμένει στρεβλή από τους κανόνες που ωθούν τους (Τούρκους) θεσμικούς δανειστές να αγοράζουν τους τίτλους εάν δεν επιτύχουν ορισμένους ρυθμιστικούς στόχους.

Οι ανησυχίες γύρω από την οικονομία παραμένουν μετά την πτώση των εξαγωγών της Τουρκίας κατά 9% το δεύτερο τρίμηνο και την επιστροφή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε μεγαλύτερο έλλειμμα από τις προβλέψεις.

Οι επιφυλάξεις παραμένουν στην αγορά

Η σχετική σταθερότητα της λίρας έναντι του δολαρίου από τον Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα την ανατίμησή της έναντι του ευρώ, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την οικονομία των 900 δισ. δολαρίων, δεδομένου ότι η ευρωζώνη είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της χώρας, δήλωσε ο Charlie Robertson, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της FIM Partners UK Ltd. με έδρα το Λονδίνο.

Παρόλο που η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια κατά 750 μονάδες βάσης στο 25% τον περασμένο μήνα, οι επιφυλάξεις παραμένουν στην αγορά λόγω της μακρόχρονης υπεράσπισης του φθηνού χρήματος από τον Ερντογάν και του ιστορικού του στην απόλυση αξιωματούχων που δεν τηρούν τη γραμμή.

Ελάχιστοι πλέον στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων είναι πεισμένοι ότι στην οικονομική πολιτική τουΕρντογάν θα επικρατήσει τελικά ο ορθολογισμός.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg

 

Καμία δημοσίευση για προβολή