Το ξαφνικό καυγαδάκι Αθήνας -Σκοπίων. Γιατί τα “μαζεύει” το Μαξίμου και τι απαντά ο Ζάεφ

Με ανώνυμη, αλλά επίσημη, «διαρροή» το Μαξίμου μαζεύει τη συμφωνία με τα Σκόπια που είχε ανακοινώσει ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και είχαν επικροτήσει σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Από την πλευρά τους τα Σκόπια, με αντίστοιχη “δήλωση -σχόλιο” κύκλων του της κυβέρνησης Ζάεφ ζητουν από την Αθήνα “υπεύθυνη πολιτική στάση“, απόδίδοντας την αντίδραση της Αθήνας σε “εικασίες

Οι Σκοπιανές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι απαιτείται «υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες», δείχνοντας έτσι ότι η όλη εκκρεμότητα περί τη συμφωνία οφείλεται σε αντιρρήσεις και στην ένταση που δημιουργούν “αξιωματούχοι και των δύο χωρών“.

Τι μας λέει τώρα το Μαξίμου

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ, από ό,τι φαίνεται, δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών» επισημαίνει ο ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Συνεπώς», όπως τονίζει ο ίδιος, μη κατονομαζόμενος συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, «η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται».

«Πιθανότατα» υπογραμμίζει η ίδια κυβερνητική πηγή, «να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών».

Γιατί “τα μαζεύει” η κυβέρνηση

Ο τόνος της «διαρροής» δίνει την αίσθηση παραπόνου για το (προσωρινό;) ναυάγιο  ή απολογίας για τη σπουδή ανακοίνωσης μιας σημαντικής συμφωνίας που, όπως φαίνεται, δεν είχε «δεθεί».

Κύκλοι πάντως που μπορούν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις του Μαξίμου, αρνούνται  τον όρο «ναυάγιο» και αφήνουν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως  να πρόκειται για «ένα μέσο άσκησης πίεσης της Ελλάδας προς την κυβέρνηση Ζάεφ να κλείσει τα μέτωπά του και να πείσει όσους διαφωνούν στη χώρα του να τελειώσει η υπόθεση του ονόματος».

Εμπλοκή ή ελιγμός;

Έτσι, ενώ όλοι ανέμεναν ότι θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα και Ζάεφ ώστε να κλείσει η συμφωνία και να επιβεβαιωθεί το ραντεβού στις Πρέσπες, ξαφνικά προέκυψε εμπλοκή που κανείς δε γνωρίζει αν είναι πραγματική ή πρόκειται για τακτική κίνηση με συγκεκριμένη στόχευση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν για το όνομα (Βόρεια Μακεδονία) και μάλιστα με πλήρη αποδοχή του erga omnes έπειτα από δημοψήφισμα το φθινόπωρο.

Που οφείλεται το πισωγύρισμα

[more]

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των σοβαρών αναταράξεων που προκάλεσε στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η ανακοίνωση Ζάεφ για «κατ’ αρχήν συμφωνία» με την Ελλάδα και οι σχετικές διαρροές της  κυβέρνησης των Σκοπίων για το περιεχόμενό της.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ,   αν και συμφώνησε με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” ( “Σεβέρνα Ματσεντόνιγια”) δεν φαίνεται να μπορεί να περάσει στο εσωτερικό της τις δύο προϋποθέσεις που συνδέονται με το όνομα:

–    Το “erga omnes” δηλαδή όνομα για όλες τις χρήσεις,

–    Τη συνταγματική αναθεώρηση για την απάλειψη όρων που επιδεικνύουν αλυτρωτισμό

Οι αντιδράσεις στα Σκόπια

Οι εξελίξεις αυτές στο εσωτερικό των Σκοπίων δείχνουν ότι είτε ο πρόεδρος Ιβάνοφ επέβαλε τις απόψεις του και την γραμμή του στο θέμα της ονομασίας είτε υπάρχουν γενικότερες εμπλοκές.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο πρόεδρος των Σκοπίων Ιβάνωφ είχε θέσει βέτο τόσο για την ονομασία όσο και για το erga omnes. «Είναι μια συμφωνία Ζάεφ- Τσίπρα, είχε πει με νόημα. Δεν Δεσμεύει τη χώρα».

Μας είχε προϊδεάσει ο Δ. Τζανακόπουλος

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής ο Δ. Τζανακόπουλος, επιχειρώντας να σταματήσει την διαχεόμενη βεβαιότητα της συμφωνίας με τα Σκόπια  και το επικοινωνιακό αλαλούμ της κυβέρνησης, είχε απαντήσει για το θέμα των Σκοπίων: «Μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία αν δεν γίνει αποδεκτό το Erga Omnes». (Δες σχετκή ανάρτησή μας).

Tι απαντούν τα Σκόπια

Με ένα δηκτικό σχολιο απάντησε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση των Σκοπίων στην διαρροή της ελληνικής πλευράς.

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες», ήταν το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών των Σκοπίων. Επιστρέφοντας τις αιχμές του έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, που επέρριπτε την ευθύνη στην πλευρά των Σκοπίων για την απομάκρυνση της συμφωνίας.

Οι Σκοπιανές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι απαιτείται «υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες».

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης» είπαν οι κυβερνητικοί κύκλοι των Σκοπίωνι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna.

[/more]

Καμία δημοσίευση για προβολή