Γιατί το νέο δεκαετές έκλεισε με 1,84% επιτόκιο. Η μεγάλη ζήτηση και τα καλά στοιχεία της έκδοσης. Η τάση στις διεθνείς αγορές

διεθνή ομόλογα

Το νέο δεκαετές ομόλογο έκλεισε με επιτόκιο 1,84%, έναντι 0,81% της έκδοσης του 10ετούς τον Ιούνιο του 2021. Τον Ιούνιο του 2020 το αντίστοιχο επιτόκιο της έκδοσης 10ετούς ομολόγου ήταν 1,57% και τον Μάρτιο του 2019 ήταν 3,9%.

Η αύξηση του επιτοκίου της ελληνικής έκδοσης, σε χέση με την αμέσως προηγούμενη, είναι συνέπεια της αστάθειας που παρατηρείται διεθνείς αγορές, οι οποίες αναμένεται ότι θα κινηθούν με υψηλότερες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα.

Τα επιτόκια του περασμένου έτους ανήκουν στο παρελθόν και χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης είναι τα γερμανικά ομόλογα τα οποία «πέρασαν» σε θετική απόδοση για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Στη Βρετανία τα επιτόκια έπιασαν το 1,20% με άνοδο 90 μονάδων βάσεων τους τελευταίους μήνες.  Το ξεκάθαρο σήμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων του δολαρίου μέσα στο 2022, έχει προκαλέσει ντόμινο σε όλο τον κόσμο. Μπορεί η ΕΚΤ από την πλευρά της να δείχνει σταθερή στις προβλέψεις ότι για φέτος δεν θα προχωρήσει αύξηση στο κόστος του δανεισμού στην Ευρωζώνη, αλλά ένα μπαράζ αυξήσεων από τη FED δεν θα άφηνε πολλά περιθώρια ούτε στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Τα ποιοτικά στοιχεία της έκδοσης

Οικονομικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι και η τελευταία έκδοση του ελληνικού δεκατούς  έχει αξιόλογα ποιοτικά στοιχεία:

  • Στην χθεσινή έκδοση, το 87,2% των αγοραστών ήταν θεσμικοί επενδυτές. Το ποσοστό των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (Hedge Funds) έμεινε στο 12,8% του συνόλου της έκδοσης. Το 48,3% των 3 δισ. ευρώ που άντλησε το δημόσιο πήγε σε διαχειριστές κεφαλαίων. Περίπου 900 εκατ. ευρώ (ποσοστό 29,8%) πήγε σε τράπεζες και το 7,3% σε ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία.
  • Σε ό,τι αφορά στην προέλευση των επενδυτών, το 15,5% των επενδυτών ήταν από την Ελλάδα και το 84,5% από το εξωτερικό. Το 17,1% ήταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, το 13,3% από Γαλλία, το 9,1% από Ιταλία, το 7,8% από τις ΗΠΑ, το 7,2% από Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, το 8% από τις Βόρειες χώρες το 7,2% από Ισπανία και Πορτογαλία και 4,4% από την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή