Γιατί το Πεκίνο μένει μακριά από τη μάχη της Ερυθράς Θάλασσας. Οι λόγοι που ο Σι Τζινπίνγκ επιλέγει το … περιθώριο

Γιατί το Πεκίνο μένει μακριά από τη μάχη της Ερυθράς Θάλασσας

Καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές για να σταματήσουν τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, η Κίνα βρίσκεται παραδόξως και πάλι στο περιθώριο.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχει πολλά να διακινδυνεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα. Αντιθέτως : Η Κίνα εισάγει περίπου το ήμισυ του αργού πετρελαίου της από τη Μέση Ανατολή και εξάγει περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά στις ΗΠΑ. Ο δείκτης εμπορευματοκιβωτίων της Σαγκάης αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, αντανακλώντας το πρόσθετο κόστος που ενδεχομένως θα χρειαστεί να εκτρέψουν τα πλοία γύρω από την άκρη της Αφρικής.

Αλλά για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, το κόστος δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλό ώστε να αντισταθμίζει τους κινδύνους της εμπλοκής με τα οφέλη της απραξίας. Μπορεί να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια και να αφήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να πολεμήσουν τους Χούτι, υποδαυλίζοντας το αντιαμερικανικό συναίσθημα σε μέρη της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα θα παρουσιάζεται ως ουδέτερος διαιτητής και θα διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών του έτοιμο να πολεμήσει στην Ταϊβάν ή στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

“Καν’ το όπως στη Ρωσία”

“Δεν βλέπουν πολλά να κερδίσουν αν πάρουν ισχυρότερη θέση στο πρόβλημα”, δήλωσε η Jennifer Welch, επικεφαλής γεωοικονομική αναλύτρια στο Bloomberg Economics, για τους Κινέζους ηγέτες. “Είναι παρόμοια με την προσέγγισή τους στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όπου ζητούν ειρήνη, αλλά αρνούνται να καταδικάσουν τη Ρωσία ή να συμβάλουν ουσιαστικά στις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης”.

Οι ασιατικές ναυτιλιακές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, αφού οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί εξαπέλυσαν πλήγματα σε στόχους στην Υεμένη, γεγονός που ώθησε τους Χούτι να ορκιστούν ισχυρή απάντηση. Θυμίζουμε ότι οι αντάρτες με έδρα την Υεμένη άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ τον Νοέμβριο για να δείξουν την υποστήριξή τους στη Χαμάς. .

Την Παρασκευή, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι η Κίνα “ανησυχεί βαθύτατα” για την κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά παρέμεινε αδέσμευτη για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης.

“Ελπίζουμε ότι όλα τα μέρη μπορούν να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο για τη διαφύλαξη της ασφάλειας και την αποφυγή επιθέσεων εναντίον πολιτικών πλοίων, κάτι που δεν είναι καλό για το διεθνές εμπόριο”, δήλωσε.

Οι σχέσεις της Κίνας με τη Μέση Ανατολή

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Σι είχε επενδύσει στη σύσφυξη των σχέσεων του  με τη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να κερδίσει την αξιοπιστία του ως παγκόσμιος πολιτικός άνδρας. Τον περασμένο Μάρτιο, πήρε τα εύσημα για την εκτόνωση μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την έκταση του ρόλου του Πεκίνου στη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία.

Αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής τις τελευταίες εβδομάδες προέτρεψαν την Κίνα να χρησιμοποιήσει την περιφερειακή της επιρροή για να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο. Αλλά η Κίνα αείναι ιδιαίτερα σκεπτική στο να πείσει είτε τους Χούθι είτε το Ιράν, έναν όλο και πιο σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου.

“Η Κίνα έχει πολύ μικρή ικανότητα προβολής ισχύος στον Κόλπο και σίγουρα δεν είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση”, δήλωσε ο William Figueroa, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία, ο οποίος μελετά την Κίνα και τη Μέση Ανατολή. “Μια ισχυρότερη παρέμβαση θα κινδύνευε να αναστατώσει τους συμμάχους τους στην Τεχεράνη και δεν θα πετύχαινε και πολλά πράγματα”.

“Ο φόβος φυλάει τα έρημα”…

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αγωνίστηκαν να πείσουν την Κίνα να συμμετάσχει σε διεθνείς επιχειρήσεις. Όταν οι θάλασσες στα ανοικτά της Ανατολικής Αφρικής έγιναν καταφύγιο για τους πειρατές, χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να πεισθεί η Κίνα ότι το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να μείνει ελεύθερο.

Η Κίνα απέρριψε τώρα προτάσεις να ενταχθεί στην ομάδα κρούσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – Επιχείρηση Prosperity Guardian – για την παροχή ασφάλειας σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.Το κινεζικό πολεμικό ναυτικό έχει σκάφη σε κοντινή απόσταση που πραγματοποιούν περιπολίες κατά της πειρατείας, αλλά δεν έχουν συμμετάσχει στις προσπάθειες για την προστασία της ναυτιλιακής λωρίδας. Οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας από τη Μέση Ανατολή αντιπροσώπευαν το 46% των συνολικών εισαγωγών αργού της χώρας τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους.

Ο Σι πιθανόν να αντιμετωπίσει αντιδράσεις για την αποστολή δυνάμεων για την καταπολέμηση των Χούτι, τόσο από εκείνους στη Μέση Ανατολή που μπορεί να αντιταχθούν στην κίνηση αυτή όσο και από τα γεράκια στη Δύση που μπορεί να εκφράσουν ανησυχίες για τον κινεζικό στρατιωτικό επεκτατισμό, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Γκρέγκορι Μαχόνεϊ, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Κανονικό Πανεπιστήμιο Ανατολικής Κίνας της Σαγκάης.

“Πιθανώς θα υπάρξουν επίσης πολλές επικρίσεις από ορισμένους Κινέζους”, είπε. “Ειδικά οι εθνικιστές”

Καμία δημοσίευση για προβολή