Γιατί Τουρκία και Ουγγαρία «μπλοκάρουν» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ανάλυση Reuters

Mόλις χθες η Φινλανδία έγινε και επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ. Παρόλο που η Σουηδία είχε κάνει το αίτημα ένταξης την ίδια ημερομηνία με την Φινλανδία, παραμένει ακόμα αποκλεισμένη και ο λόγος είναι η Τουρκία και η Ουγγαρία.

Και μπορεί κάθε μία από τις δύο να έχει διαφορετικούς ενδοιασμούς, το αποτέλεσμα ωστόσο είναι το ίδιο: η Σουηδία θα αναγκαστεί να περιμένει για την ένταξή της στη Συμμαχία.

Οπως γράφει το Reuters, οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας νωρίτερα από τις εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου. Ακόμη και τότε, δεν είναι σαφές τι θα πυροδοτούσε μια αλλαγή γνώμης από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η Ουγγαρία, πάλι, φαίνεται να ακολουθεί το παράδειγμα της Άγκυρας.

Γιατί Σουηδία και Φινλανδία θέλουν ένταξη στο ΝΑΤΟ

Όλα ξεκίνησαν περίπου έναν χρόνο πριν με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που έπεισε τη Φινλανδια και τη Σουηδία να αφήσουν το δόγμα της ουδετερότητας και να αποφασίσουν να θωρακίσουν τα ανατολικά σύνορά τους.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ επικύρωσε γρήγορα τις αιτήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι η Φινλανδία – η οποία μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων (810 μίλια) με τη Ρωσία – και η Σουηδία θα ενισχύσουν τη συμμαχία στη Βαλτική.

Μετά από αρχικές αντιρρήσεις, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του για ένταξη της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή όμως βάζει τρικλοποδιές στη Σουηδία με την οποία έχει μπει σε ένα παζάρι με τη Στοκχόλμη από την οποία ζητά συγκεκριμένα ανταλλάγματα που έχουν να κάνουν, όπως υποστηρίζει με την ασφάλειά τους.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία κατηγορεί τη Στοκχόλμη πως φιλοξενεί μέλη όσων θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες -κατηγορία που η Σουηδία αρνείται- και ζητά την έκδοσή τους ως ένα βήμα προς την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκία έχει αντιταχθεί στις διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά τις οποίες κάηκε το μουσουλμανικό ιερό βιβλίο, το Κοράνι και, σε μια άλλη περίπτωση, ένα ομοίωμα του Ερντογάν κρεμάστηκε ανάποδα, γεγονότα που πυροδοτούν τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Η Άγκυρα λέει ότι πρόκειται για εγκλήματα μίσους. Η Σουηδία λέει ότι καλύπτονται από τους νόμους για την ελευθερία του λόγου.

Τα δικαστήρια της Σουηδίας ωστόσο, σταμάτησαν ορισμένες απελάσεις.

Γιατί βάζει εμπόδια και η Ουγγαρία;

Η Ουγγαρία ακολούθησε το παράδειγμα της Τουρκίας στην καθυστέρηση της επικύρωσης, η οποία πρέπει να είναι ομόφωνη. Γιατί όμως;

Σύμφωνα με το Reuters, η Ουγγαρία υποστηρίζει ότι η Σουηδία έχει εχθρική στάση απέναντι στη Βουδαπέστη εδώ και χρόνια και θυμώνει από τη σουηδική κριτική στον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για τη διάβρωση του κράτους δικαίου. Ο Όρμπαν αρνείται μια τέτοια διάβρωση. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ουγγαρία δεν έχει κατάλογο απαιτήσεων, αλλά λέει ότι τα παράπονα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν προχωρήσει σε επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Απειλείται η Σουηδία από αυτήν την καθυστέρηση;

Με το αίτημα ένταξης της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία δηλώνει ήδη πιο ασφαλής, καθώς έχει λάβει διαβεβαιώσεις υποστήριξης από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι θα ήταν αδιανόητο η συμμαχία να μην υποστηρίξει τη Σουηδία εάν απειληθεί.

Η Σουηδία συνεργάζεται ήδη στενά με το ΝΑΤΟ και τα μέτρα ένταξης προχωρούν, καθώς διαθέτει ισχυρή αεροπορία και υποβρύχιο στόλο προσαρμοσμένο στις συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας – κάτι που δίνει μια παραπάνω ώθηση για το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Καμία δημοσίευση για προβολή