Γιατρό θα βρίσκουμε με τα κιάλια εντός και εκτός νοσοκομείων το 2019

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρδιαγγειακές παθήσεις σε άτομα ηλικίας άνω των 3ο ετών

Όσο πλησιάζει ο καιρός για την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών στο σύστημα (31.12.2018), τόσο εντονότερα γίνονται τα προβλήματα ανεύρεσης γιατρών, καθώς η συμμετοχή τους είναι μικρή και οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν καλύψει τον αριθμό των πολιτών που έχουν δικαίωμα να εγγράψουν.

Τα παραπάνω αναφέρει το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, σημειώνοντας παράλληλα, πως έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις και τους φόβους του για την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού, με την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών (gatekeeping).

Με την επιστολή του ο ΠΙΣ ζητά από τον υπουργό να λάβει σοβαρά υπ΄όψιν του τις επικείμενες αποχωρήσεις των ιατρών που σήμερα στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας των ΠΕΔΥ, και οι οποίοι θα επιλέξουν να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο.

Όπως επισημαίνει το Δ.Σ. του ΠΙΣ, από τους 2.100 γιατρούς που στελεχώνουν τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΠΕΔΥ, οι 800 θα πρέπει μέχρι τις 31/12/18 να αποφασίσουν αν θα κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία για να παραμείνουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Δεδομένων των δυσκολιών, το ερώτημα που τίθεται, είναι τι μέλλει γενέσθαι με όσους εκ των πολιτών δεν καταφέρουν μέχρι το τέλος του έτους να εγγραφούν στο σύστημα. Θα έχουν πρόσβαση στις δομές υγείας ή θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι τις ιατρικές επισκέψεις;

“Αν δεν επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα, ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της Υγείας τους είναι ορατός”, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ και ζητούν από τον υπουργό να δει, έστω και την ύστατη ώρα, τις πραγματικές ανάγκες υγείας των πολιτών και να αντιμετωπίσει την ιατρική λειτουργία όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά με όρους ασφάλειας και αξίωσης.

Η νοσοκομειακή περίθαλψη

Οι πιέσεις στο σύστημα υγείας και τους ασθενείς, εντείνονται ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι με το τέλος της χρονιάς, λήγουν οι συμβάσεις 500 περίπου επικουρικών γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα και στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μετά τη στάση εργασίας και τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας την Δευτέρα 10/12/18, συζήτησε μαζί του τα θέματα των επικουρικών γιατρών και της αναπροσαρμογής του ιατρικού μισθολογίου.

Η συνάντηση, κατέληξε στα εξής:

Οι επικουρικοί γιατροί των οποίων οι συμβάσεις λήγουν, θα απολύονται από 31/12/18 χωρίς καμία παράταση, αλλά θα έχουν το δικαίωμα να μπουν στις λίστες των Υ.Πε. των επικουρικών, έτσι ώστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία αντικατάστασης όσων φύγουν και να μη μείνουν τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό. Η ΕΙΝΑΠ σημειώνει ότι αυτή η κίνηση δεν θα δώσει λύση στο πρόβλημα στα νοσοκομεία, καθώς αποχωρούν 498 άτομα και οι διαδικασίες της λίστας είναι χρονοβόρες.

Σε ότι αφορά το θέμα της αναπροσαρμογής του ιατρικού μισθολογίου, και σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, η οποία δικαιώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι έχουν ήδη χαθεί 8 μήνες. Από την πλευρά του ο υπουργός ενημέρωσε ότι δεν έχει ακόμα κάνει καμία συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών ζήτησαν την έναρξη των συζητήσεων, γιατί είναι άδικο για τους γιατρούς, καθώς είναι ο μόνος κλάδος που έχει υποστεί μείωση μισθού που φτάνει το 52,3%.

Μετά τις συμβουλές του νομικού συμβούλου της ΕΙΝΑΠ, το Δ.Σ. αποφάσισε δικαστική προσφυγή, προκειμένου να απαιτηθούν τα χαμένα αναδρομικά από 01/01/17 μέχρι και σήμερα.

ΠΗΓΗ: Healthmag.gr (ρεπορτάζ Άννα Παπαδομαρκάκη)

Καμία δημοσίευση για προβολή