Γκασπάτσο : Η ανδαλουσιανή κρύα ντοματόσουπα – αντίδοτο στον καλοκαιρινό καύσωνα

    Κρύα σούπα – αντίδοτο στην καλοκαιρινή ζέστη. Αυτή λίγο πολύ είναι η ιδέα για την ανδαλουσιανή ντοματόσουπα που στην αρχική της εκδοχή έφτασε στην Ισπανία από τους Μαυριτανούς και στη συνέχεια εξελίχθηκε σημαντικά.

    Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της διάσημης κρύας σούπας, όπως για παράδειγμα, η παραλλαγή Salmorejo της Κόρντοβα που εκτός των βασικών υλικών περιλαμβάνει ζαμπόν serrano και σφιχτά αβγά

    Εμείς σας παρουσιάζουμε τη βασική εκδοχή. Απομένει σε σας η προσθήκη ή αφαίρεση υλικών ( όπως πχ περισσότερο ή λιγότερο ψωμί ), ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο!

    Το μόνο που πρέπει να υπολογίσετε είναι η πολύωρη παραμονή στο ψυγείο πριν την κατανάλωση. Καλύτερα, λοιπόν, να τη φτιάξετε από την προηγούμενη, αν θέλετε να την προσφέρετε σε τραπέζι, ή έστω από νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας.

     

    Υλικά

    • 8 ώριμες, αποφλοιωμένες ντομάτες
    • 1/2 αγγούρι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το σερβίρισμα)
    • 1 κόκκινη ψητή πιπεριά
    • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το σερβίρισμα)
    • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
    • 2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι
    • 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • 50 gr κύβους ψωμιού πάχους 1 εκ. από χτεσινό ψωμί με προζύμι, χωριάτικο
    • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί
    • 2 κουταλάκια της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

    Εκτέλεση

    Βάζουμε τις ντομάτες, το αγγούρι, την ψητή πιπεριά, το κόκκινο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ψωμί, το ξύδι και το ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει όσο λείο το θέλουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει για τουλάχιστον 60 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Οσο περισσότερο μείνει στο ψυγείο, τόσο καλύτερα.

    Όταν πρόκειται να τη σερβίρουμε, την αλατίζουμε, προσθέτουμε λίγο ξύδι ( να μη «σκεπάζει» τη γεύση των λαχανικών ) και σερβίρουμε με κύβους από κρεμμύδι και αγγούρι.

    Tip:

    Για να αποφλοιώσουμε εύκολα και γρήγορα τις ντομάτες μπορούμε να τις χαράξουμε σε σχήμα σταυρού στο κάτω μέρος με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια να τις τοποθετήσουμε σε βραστό νερό για 30 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και βγάζουμε τις φλούδες εύκολα.

    Πηγή: Tastyday

    Δείτε πώς θα φτιάξετε το πιο εύκολο Smoothie με ανανά μπανάνα καρύδα και κουρκουμά

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή