Goldman Sachs: Εφιαλτική πρόβλεψη για το κόστος της ενεργειακής κρίσης για τα νοικοκυριά, την ανεβάζει στα 2 τρισ. ευρώ

Πρόβλεψη που προκαλεί πραγματικό ηλεκτροσόκ κάνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σχετικά με την επιβάρυνση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών που θα προκαλέσει η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Τερατώδες κόστος

Οι αναλυτές του χρηματοπιστωτικού κολοσσού εκτιμούν ότι «η αγορά συνεχίζει να υποβαθμίζει το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης», προβλέποντας πως στην κορύφωση της κρίσης, στη διάρκεια του χειμώνα, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αυξηθούν κατά σχεδόν δύο τρισ. ευρώ και θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης.

Στη σχετική έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης «θα είναι ακόμη βαθύτερες από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970» και υπογραμμίζουν την ανάγκη κρατικών παρεμβάσεων προκειμένου να ελαφρυνθεί κάπως το βάρος που θα πέσει στους ώμους των νοικοκυριών, προκαλώντας φτώχεια και κοινωνικές αναταράξεις στην Ευρώπη.

Μέτρα ελάφρυνσης

Οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας πιέζουν τις κυβερνήσεις να απαλύνουν το βάρος που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται επίσης υπέρ της επιβολής έκτακτων φόρων στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 650 δισ. ευρώ στην ΕΕ, και να προσφέρει στους καταναλωτές και τις αγορές κάποια ανακούφιση. Παράλληλα, θα επέτρεπε στις κυβερνήσεις να μην επιβάλουν φόρο στα «ουρανοκατέβατα» κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να επιδοτήσει την επιστροφή στο πετρέλαιο, δεσμευόμενη, παράλληλα, ότι θα συνεχίσει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μειώνοντας πιθανόν από το 2023 τον οριζόντιο χαρακτήρα του μέτρου, προκειμένου να επωφεληθούν περισσότερο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Καμία δημοσίευση για προβολή