Goldman Sachs: Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη προσφέρουν “καλές ευκαιρίες” στους επενδυτές. Το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι ανθεκτικό

Goldman Sachs: Οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη προσφέρουν

 

Παρά τους φόβους για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να ανακάμψουν σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ο κλάδος στην Ευρώπη προσφέρει “καλές ευκαιρίες” πλέον στους επενδυτές, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις μετοχές των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Οίκου:

  • Το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικό.
  • Οι τραπεζικές μετοχές είναι εξαιρετικά φθηνές
  • Το P/E 12μήνου του κλάδου διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση
  • Τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου έχουν βελτιωθεί.

Société Générale: Δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs διατυπώνονται στο πλαίσιο των διαβεβαιώσεων για την της ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστική είναι και η εκτίμηση της Société Générale: “Πέραν της τρέχουσας νευρικότητας, τα πρόσφατα γεγονότα με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ καθώς και την αναταραχή στην Ευρώπη με την κατάσταση της Credit Suisse, δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο“. Όπως παρατηρεί, η Société Générale, η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, αν και οδήγησε σε αύξηση των πιστωτικών spreads για τις τράπεζες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης ή της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Ο πανικός και οι διαβεβαιώσεις

Αυτά, ενώ πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες αναταράξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα δεν δημιουργούν καθολικό συστημικό κίνδυνο, παρά τον  πανικό που παρατηρείται στις αγορές και θα μπορούσε από μόνος του θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα επικίνδυνο ντόμινο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, οι καταθέτες σήκωσαν από τις τράπεζες περίπου 100 δισ. δολάρια μόνο την εβδομάδα 8-15 Μαρτίου, την εβδομάδα δηλαδή που κατέρρευσαν η Silicon Valley Bank και η Signature Bank. Ο Πάουελ, ωστόσο, δήλωσε ότι η «αιμορραγία» έχει σταματήσει μετά τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές

Η Τζάνετ Γέλεν, ο Τζερόμ Πάουελ, ο Κριστίν Λαγκάρντ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι οχυρωμέμο:

Οι αρχές στην Αμερική δεσμεύονται ότι ο μηχανισμός προστασίας των καταθέσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών θα ισχύσει για όλες τις τράπεζες που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός

Στην Ευρώπη, που στο επίκεντρο βρίσκεται τώρα η Deutsche Bank, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν καθησυχαστικός σχετικά με την υγεία της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, παρά τη βουτιά της στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και αναδιοργανώσει ριζικά το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι πολύ κερδοφόρα. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα», δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής. «Το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σταθερά. Η ευρωζώνη είναι η περιοχή όπου οι τράπεζες είναι οι πιο σταθερές», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η Λαγκάρντ είχε την ευκαιρία να επισημάνει ότι η ευρωζώνη «εφάρμοσε τις διεθνώς συμφωνημένες ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα ιδρύματα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση». «Τα πρόσφατα γεγονότα μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό ήταν να βελτιώνουμε συνεχώς αυτά τα ρυθμιστικά πρότυπα. Τώρα πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», δήλωσε η ίδια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή