H Aίγυπτος μπαίνει στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο: Προκηρύσσει διαγωνισμό για εξορύξεις σε 24 οικόπεδα

Αίγυπτος υδρογονανθράκων

Στο παιχνίδι των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο μπαίνει δυναμικά και η Αίγυπτος έξι μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση αλ Σίσι ανακοίνωσε σήμερα την προκήρυξη διαγωνισμού για την εκμετάλλευση 24 οικοπέδων με πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων τόσο στη Μεσόγειο όσο και στον Κόλπο του Σουέζ και στην έρημο.

Διαγωνισμός για πιθανές εξορύξεις σε 24 οικόπεδα

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Γενική Επιχείρηση Πετρελαίου της Αιγύπτου και η Αιγυπτιακή Εταιρία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου προσφέρουν σε νέα διαγωνιστική διαδικασία την εκμετάλλευση σε εννιά θαλάσσια οικόπεδα στη Μεσόγειο, καθώς και τρία οικόπεδα στον Κόλπο του Σουέζ και άλλα 12 στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα, πρόκειται για την πρώτη σχετική διαδικασία για φέτος και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου.

Η Αίγυπτος πρόκειται να δημοσιεύσει στη νέα της πλατφόρμα, με την ονομασία Egypt Upstream Gateway που παρουσίασε χθες, τις λεπτομέρειες του νέου διαγωνισμού, όπου θα διευκρινίζεται η χωροθέτηση των οικοπέδων που τίθενται προς εκμετάλλευση. Εκεί θα φανεί και εάν τα οικόπεδα αυτά θα συνδέονται και με τη συμφωνία για την Ελλάδα για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.

Το East Mediterranean Gas Forum

Σε ελληνικό διαδικτυακό συνέδριο την Τετάρτη ο κ. Μόλα είχε τονίσει τη σημασία της συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων.

Μιλώντας στο Athens Energy Dialogues ο αιγύπτιος υπουργός είπε πως  «τo φυσικό αέριο είναι ο λόγος που μας ενώνει για να επιδιώξουμε σημαντικούς στόχους», έτσι ώστε  «οι χώρες της περιοχής να επωφεληθούν από όσα προσφέρει», προκειμένου να διευκολυνθούν διεθνείς επενδύσεις.

Ο κ. Μόλα τόνισε ακόμη την ανάγκη «να υπάρχει συνεννόηση και ένας κοινός στόχος για να συνεργαστούμε», επισημαίνοντας παράλληλα ότι όλα τα κοινοβούλια των χωρών έχουν ήδη κυρώσει τη σύμβαση για το East Mediterranean Gas Forum. «Έχουμε ένα φόρουμ το οποίο λειτουργεί», ανέφερε, χαρακτηρίζοντάς το ως μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επεσήμανε δε την συμβολή των ΗΠΑ για τη δημιουργία του φόρουμ, καθώς επιθυμούν να έχουν καθεστώς παρατηρητή στο εγχείρημα, γεγονός που, όπως είπε θα παίξει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Καμία δημοσίευση για προβολή