H Γιάννα και το 1821: Η “Επιτροπή 2021” δεν λειτουργεί ενωτικά αλλά διχαστικά και δεν προάγει τον αναστοχασμό αλλά τη θυμηδία

 

Της Αγγελικής Σπανού

Οι προθέσεις είναι καλές: Να γιορταστεί η επέτειος 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με έναν τρόπο δημιουργικό που θα συμβάλει στην εθνική αυτογνωσία, στη συλλογική αυτοπεποίθηση και σε μια οραματική ενατένιση του μέλλοντος. Η επιλογή της Γιάννας Αγγελοπούλου ως επικεφαλής της “Επιτροπής 2021” είχε έναν σαφή συμβολισμό: Να μεταφερθεί η αύρα του θριαμβευτικού 2004 στο 2021 που θα είναι ακριβώς μετά τη μαύρη δεκαετία των μνημονίων. Τα φερε έτσι η ζωή που ίσως θα είναι και η χρονιά του εμβολίου που θα ανακόψει την ορμή της πανδημίας Covid-19, επομένως το συμβολικό φορτίο μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Μέλη της Επιτροπής έγιναν κορυφαίες προσωπικότητες, από τον Μαζάουερ μέχρι την Αρβελέρ, που σηματοδοτούν την επιστράτευση των “αρίστων” πέρα από ιδεολογικούς και παραταξιακούς διαχωρισμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις η πρόσκληση έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να επισημανθεί στους συνομιλητές του με τον πιο εμφατικό τρόπο ο εθνικός χαρακτήρας της προσπάθειας.

Μέχρι τώρα η δημοσιότητα που παράγει η “Επιτροπή 2021” είναι κατά κύριο λόγο αρνητική. Η κορύφωση ήρθε με τον σάλο για το άρθρο του Αρ. Χατζή που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της και στο οποίο ο Ιωάννης Καποδίστριας παρουσιάζεται ως δικτάτορας. Και η εντυπωσιακή συνέχεια δόθηκε με κείμενο του ίδιου για την ερωτική ζωή του Γεώργιου Καραϊσκάκη που μετά “κατέβηκε” από την ιστοσελίδα, αφού διευκρινίστηκε ότι δεν επρόκειτο για επίσημη ανάρτηση αλλά για κάτι άλλο, που ακόμη δεν ξέρουμε ακριβώς τι. Μεσολάβησε η έκρηξη του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνου ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επειδή προβλήθηκε η επέτειος από τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, με το υπονοούμενο ότι η Επιτροπή “αριστερίζει”.

Ανεξάρτητα από το αν είναι δίκαιη ή άδικη η κατά καιρούς κριτική που διατυπώνεται, γεγονός είναι ότι η παρουσία της “Επιτροπής 2021” δεν λειτουργεί ενωτικά αλλά διχαστικά και δεν προάγει τον αναστοχασμό αλλά τη θυμηδία που προκαλούν καβγάδες χαμηλού επιπέδου για τα υψηλά της ιστορίας μας.

Τα social media προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες επικοινωνίας. Αλλά κρύβουν και τεράστιες παγίδες. Η εξάρτηση από τα “like”, η ψευδής εντύπωση επιρροής, το άγχος συνεχούς προβολής κάποιου μηνύματος, ο εγκλωβισμός στη ρηχότητα που συνδέεται με την ταχύτητα και ο πειρασμός των πειραματισμών με στόχο ακόμη περισσότερους followers μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της αυτοκαταστροφής.

Η “Επιτροπή 2021” δεν είναι ο πρώτος “επιφανής” χρήστης των social media που την πάτησε. Είναι όμως η μόνη που έχουμε για τη μόνη επέτειο που αποφασίστηκε να γιορταστεί τόσο πανηγυρικά – και ίσως, τελικά, δεν ήταν τόσο καλή ιδέα.

Διαβάστε επίσης: Όταν η “Επιτροπή Ελλάδα 2021” ασχολείται με τα … ερωτικά του Καραϊσκάκη, κάτι δεν πάει καλά με την ομάδα της Κας Αγγελοπούλου

Καμία δημοσίευση για προβολή