H Ρωσία θέλει να ενισχύσει τις πωλήσεις LNG – Ο ρόλος της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού

Ρωσία για την προμήθεια LNG στην Κίνα

Kαρπούς φαίνεται πως απέδωσε το ταξίδι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα όπου και συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Στις συνομιλίες δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί το εμπόριο του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ η Ρωσία επιθυμεί την αύξηση του εμπορίου με την Κίνα μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού με  το Πεκίνο να καθίσταται κορυφαίος προμηθευτής της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Κίνα αυτή την εβδομάδα και απηύθυνε έκκληση για διεθνείς επενδύσεις στη Βόρεια Θαλάσσια Οδό η οποία όπως είπε μπορεί να διευρύνει το εμπόριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η διαδρομή ξεκινάει από το Μουρμάνσκ, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Νορβηγία, και κατευθύνεται προς τα ανατολικά μέχρι τον Βερίγγειο Πορθμό, κοντά στην Αλάσκα.

Ο Νόβακ, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Κίνα, συνάντησε τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Ντινγκ Σουεσιάνγκ και μίλησε σε ένα ρωσο-κινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας. Η Ρωσία ανταγωνίζεται το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία στην παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Η Ρωσία μπορεί να γίνει ο κύριος αξιόπιστος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα έργα που πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με την κυβερνητική παρουσίαση της ομιλίας του στο φόρουμ.

Ενίσχυση των εμπορικών όγκων

Νόβακ και Ντινγκ Σουεσιάνγκ συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των εμπορικών όγκων μέσω των δύο χωρών στους τουλάχιστον 50 εκατομμύρια μετρικούς τόνους φορτίου που θα αποστέλλονται μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού.

Η Ρωσία πέρυσι ενέκρινε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη διαδρομή αυτή, προσδοκώντας κύκλο εργασιών 80 εκατομμυρίων τόνων σε φορτίο για το 2024 και 150 εκατομμυρίων τόνων το 2030.

Παράλληλα, η Μόσχα θεωρεί από καιρό τη διαδρομή αυτή ως εναλλακτική λύση στη διώρυγα του Σουέζ. Αν και είναι δύσκολη από φυσικής απόψεως λόγω του πυκνού πάγου κατά τη χειμερινή περίοδο, θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους των θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας σε μια εποχή που το εμπόριο της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

  • Με πληροφορίες από Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή