H βαθιά πλάνη των αρνητών: Ο κίνδυνος θρόμβωσης από Covid είναι 200 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι οι παρενέργειες των εμβολίων

εμβόλια παρενέργειεςH βαθιά πλάνη των αρνητών

Την βαθιά πλάνη των αρνητών και όσων προβάλουν τον φόβο των παρενεργειών των εμβολίων καταδεικνύει νέα, μεγάλη έρευνα βρετανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με την έρευνα – την μεγαλύτερη που έχει δημοσιευθεί έως τώρα για τις παρενέργειες του εμβολιασμού – τα εμβόλια πράγματι συνδέονται με μικρό κίνδυνο θρόμβωσης, όμως ο ίδιος ο κορονοϊός αυξάνει τον κίνδυνο πολύ περισσότερο.

Η βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο British Medical Journal (BMJ) συγκρίνει δεδομένα για 29 εκατ. ανθρώπους που είχαν λάβει με την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer ή AstraZeneca μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, με δεδομένα σχεδόν 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊού.

O κίνδυνος θρόμβωσης 200 φορές μεγαλύτερος για τους νοσούντες

Ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης ήταν σχεδόν 200 φορές πιο αυξημένος στους ασθενείς της Covid-19 (12.614 επιπλέον κρούσματα στα 10 εκατομμύρια) από ότι στους εμβολιασμένους (66 επιπλέον κρούσματα).

Όσον αφορά τις αρτηριακές θρομβώσεις, δεν διαπιστώθηκε κανένα επιπλέον κρούσμα για οποιοδήποτε από τα εμβόλια, όμως 5.000 επιπλέον κρούσματα ανά 10 εκατομμύρια άτομα παρατηρήθηκαν μεταξύ αυτών που προσβλήθηκαν από Covid-19.

Υψηλότερος και ο κίνδυνος εγκεφαλικού

Ακόμη, οι άνθρωποι που προβλήθηκαν από τον ιό αντιμετώπιζαν έντεκα φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο (1.699 επιπλέον κρούσματα σε 10 εκατ. άτομα) από όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer (143 επιπλέον περιπτώσεις).

«Η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών θα μείνουν απολύτως υγιείς με τα εμβόλια» δήλωσε στο BBC η επικεφαλής των ερευνητών που συμμετείχαν στη μελέτη Τζούλια Χίπσλεϊ-Κοξ.

Καμία δημοσίευση για προβολή