Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς: Διπλωματικό θρίλερ με ενδεχόμενο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

Σαν να μην έφθαναν όλα τα άλλα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην Ουάσινγκτον η κρίση στη Μέση Ανατολή, τώρα φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα δικαστικό και διπλωματικό θρίλερ με επίκεντρο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ.

Στο στόχαστρο του ΔΠΔ

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανησυχούν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μπορεί να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ισραηλινούς αξιωματούχους την ώρα που η χώρα πλησιάζει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη συμφωνία αυτή, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Η ανησυχία είναι ότι το Ισραήλ θα υπαναχωρήσει από την συμφωνία εάν το ΔΠΔ προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, την ώρα που η ομάδα G-7 έχει ξεκινήσει μια αθόρυβη διπλωματική προσπάθεια για να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στο δικαστήριο της Χάγης, είπαν οι άνθρωποι.

Το ΔΠΔ σταθμίζει τα εντάλματα σύλληψης που απευθύνονται τόσο σε ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους όσο και στην ηγεσία της Χαμάς για τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα από τις δύο πλευρές, είπαν οι άνθρωποι. Οι New York Times ανέφεραν προηγουμένως ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου θα μπορούσε να είναι μεταξύ αυτών για τους οποίους θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

Η αντίθεση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην έρευνα και υποστηρίζουν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Δύο πηγές δήλωσαν ότι το χάσμα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων είχε μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ότι μια συμφωνία ήταν πλέον κοντά. Η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν υπήρξαν ποτέ συμβαλλόμενο μέρος του ΔΠΔ, το οποίο ξεκίνησε τις εργασίες του το 2002 ως “έσχατο δικαστήριο” για τα θύματα γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου και άλλων φρικαλεοτήτων. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακάλεσε τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο ΔΠΔ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και έχει συνεργαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως γύρω από τις καταγγελίες για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Άλλο το Διεθνές Δικαστήριο

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ανησυχεί βαθύτατα για τη συμπεριφορά των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς και των μαχητών της Χαμάς που κρατούν ισραηλινούς ομήρους. “Εκείνοι που δεν συμμορφώνονται με το νόμο δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται αργότερα όταν το γραφείο μου αναλαμβάνει δράση σύμφωνα με την εντολή του“, είχε δηλώσει.

Το ΔΠΔ λειτουργεί χωριστά από το Διεθνές Δικαστήριο, το κύριο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, το οποίο δεν μπορεί να δικάσει ή να τιμωρήσει άτομα. Το εν λόγω δικαστήριο αποφάσισε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων ότι το Ισραήλ πρέπει να ενεργήσει για να αποτρέψει τη δολοφονία ή τον τραυματισμό Παλαιστινίων, σε απάντηση σε μια υπόθεση γενοκτονίας που είχε καταθέσει η Νότια Αφρική.

Καμία δημοσίευση για προβολή