Harvard University: Από το σοκ της χρηματοπιστωτικής κρίσης στο σοκ του κοροναϊού – η περίπτωση της Ελλάδας

     

     

    Καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει  να εξαπλώνεται: Σε όλο τον κόσμο, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις  λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα για να ανακόψουν την μετάδοση του, γεγονός όμως που μειώνει την κατανάλωση των πολιτών άρα και την ζήτηση των αγαθών. Το ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν επιστήμονες και πολιτικοί είναι, τι οικονομικές συνέπειες  θα επιφέρει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία;

    Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard: Eνας τρόπος να κατανοήσουμε την οικονομική εξάπλωση του ιού, είναι να μελετήσουμε πως αντέδρασαν οι οικονομίες σε προηγούμενα οικονομικά σοκ.  Πιο συγκεκριμένα, το Harvard παρουσιάζει τις περιπτώσεις του Καναδά, της Αμερικής και της Ελλάδας για το πως αντέδρασαν στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Στην πρώτη περίπτωση, η κρίση είχε σχήμα V δηλαδή απότομη υποχώρηση της ανάπτυξης αλλά για μικρό χρονικό διάστημα και  πλήρη επαναφορά της οικονομίας πριν λήξει η κρίση. Στην περίπτωση της Αμερικής η κρίση είχε σχήμα U δηλαδή υποχώρηση της ανάπτυξης για μεγάλο χρονικό διάστημα και επαναφορά της οικονομίας μετά τον τερματισμό της κρίσης, όμως χωρίς να έχει γεφυρωθεί το οικονομικό χάσμα των δυο περιόδων. Τέλος η Ελληνική περίπτωση, είχε σχήμα ανάπτυξης L δηλαδή απότομη πτώση του ΑΕΠ και παραμονή στην ύφεση ακόμη και μετά το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως στην Ελληνική οικονομία έχουν γίνει αλλεπάλληλες ζημιές ειδικά στην πλευρά της προσφοράς.

    Τι συμπεράσματα βγάζουμε: Aπό την παραπάνω έρευνα  του Harvard, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Ελλάδα είχε τη  χειρότερη πορεία. Σε συνδυασμό δε με την εσωτερική κρίση του 2015 ( capital controls) τα προβλήματα διογκώθηκαν και η επαναφορά της ανάπτυξης επιβραδύνθηκε. Οι παραπάνω αντιδράσεις δε σημαίνει πως θα αποτυπωθούν και στην κρίση του κοροναϊού επειδή αποτυπώθηκαν έτσι στην κρίση του 2008.

    Οι απώλειες για την Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες: Θα είναι λιγότερες και αυτό διότι η χώρα μας είναι σε διαφορετικό στάδιο οικονομικού κύκλου, αυτό της ανάκαμψης μετά την -για μεγάλο χρονικό διάστημα- καθίζηση. Σίγουρα, δε μπορούμε να ξεφύγουμε από τις απώλειες όμως αναμένουμε λιγότερες ζημιές  μιας και ακόμη δεν έχουμε γιατρευτεί πλήρως από τις προηγούμενες.

    Το κλειδί για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης: Eίναι να μην επιτρέψουμε η κρίση του κοροναϊού να αφομοιωθεί στην δομή της Ελληνικής οικονομίας, όπως έγινε με την κρίση του 2008. Αυτή είναι και η  σημαντικότερη αιτία που συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη η Ελλάδα δεν ανέκαμψε το ίδιο γρήγορα. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε υποστεί αλλεπάλληλές ζημίες μας έχει δώσει πολλά διδάγματα ώστε να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Εν κατακλείδι, το βασικότερο είναι να μην αφήσουμε τις όποιες οικονομικές συνέπειες φέρει ο κοροναϊός να ενσωματωθούν στη βάση της οικονομικής μας οργάνωσης.

    Καμία δημοσίευση για προβολή