Η “αυτοκρατορική αγένεια” του Ρίσι Σούνακ ρίχνει σκιές στις Ελληνο – βρετανικές σχέσεις. “Τα μάρμαρα ανήκουν εδώ” λέει το Συντηρητικό Κόμμα!.

Η

Έχασε το επίκτητο “βρετανικό στιλ” ο (Ινδικής καταγωγής) πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ και ενοχλημένος από την καμπάνια υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που έκανε στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε, με προφανή αγένεια, τη σημερινή συνάντησή τους. Είναι προφανές ότι οι Ελληνοβρετανικές σχέσεις μπαίνουν σε μια ιδιότυπη ένταση.

Μικρή η μακροπρόθεσμη ζημιά, αφού την υπόθεση θα διαχειριστεί πιθανότατα η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών, ο αρχηγός των οποίων Κιθ Στάρμερ επισκέφθηκε χθες τον πρωθυπουργό στην κατοικίας του Έλληνα Πρέσβη στο Λονδίνο όπου συζήτησαν το θέμα.

Ενόχληση του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προδήλως ενοχλημένος από τη συμπεριφορά του ομολόγου του, δήλωσε:

  • «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ».

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Οποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», συμπλήρωσε.

Αντίδραση στη συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC

Το βράδυ της Δευτέρας -λίγη ώρα πριν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που είχε προγραμματιστεί εδώ και μία εβδομάδα- κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιθ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα ότι ο Ρίσι Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο αντιπρόεδρος της θα συναντηθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό, με την Ελληνική πλευρά να αρνείται αυτή τη συνάντηση.

Σε δηλώσεις στο BBC, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών είπε: «Ηταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια μάρμαρα». «Η θέση μας είναι σαφής: τα Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε, προβάλλοντας την αυτοκρατορική αντίληψη της χώρας του για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη δικαιοσύνη.

Έντονη αντίδραση από την Αθήνα

Την έντονη ενόχλησή τους για την ακύρωση της συνάντησης εκφράζουν κύκλοι της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζουν «φάουλ» και «πολιτικά απρεπή» την ακύρωση υπογραμμίζοντας πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη. «Προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις».
«Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», σημειώνεται.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο BBC

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο BBC – αλλά και στη συνάντησή του  με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερείχε κάνει σαφές ότι:
  • Η ελληνική θέση παραμένει η ίδια. Η Ελλάδα, επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου.

O κ. Μητσοτάκης επίσης δήλωσε αισιόδοξος ότι μέσα στην θητεία του θα υπάρξει λύση. Επεσήμανε πως το ζήτημα των Γλυπτών δεν είναι απλά η επιστροφή κάποιον αρχαιοτήτων στον τόπο τους αλλά η επανένωσή τους. «Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο. Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν έχουμε κάνει τόση πρόοδο στο θέμα όση θα θέλαμε. Αλλά είμαι ένας άνθρωπος με υπομονή και ελπίζω ότι μέσα στην θητεία μου θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

  • Και οι… παράπλευρες απώλειες : Η Βρετανική Babcock είχε προτείνει για το ελληνικό πρόγραμμα τη φρεγάτα Arrowhead 140 – που αποτελεί το πρότυπο για τις φρεγάτες Type 31 του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.Το βρετανικό ναυπηγείο είχε επίσης ξεκινήσει συμφωνίες «κατ’ αρχήν» με τοπικούς προμηθευτές στην Ελλάδα για να προωθήσει τη συμφωνία. Μάλλον το θέμα θα καθυστερήσει…

Καμία δημοσίευση για προβολή