Οι αγορές αρχίζουν να … βλέπουν την Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις για το Δημόσιο Χρέος και το ΑΕΠ το 2020 και το 2021

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

 

Διαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων θα επιδιώξει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα προκειμένου να επισπεύσουμε την αύξηση του ΑΕΠ καθώς και την αποκλιμάκωση του δημόσιο χρέους. Η διαπραγμάτευση θα αφορά τους στόχους του 2021.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας: Aυτή την στιγμή κυμαίνεται στο 175% του ΑΕΠ. Μέχρι το τέλος του έτους, αναλυτές εκτιμούν – εξαιτίας της πανδημίας-  ότι θα σημειώσει άνοδο  έως και 20%. Είναι αναμενόμενο φέτος, για όλες τις χώρες να αυξηθεί το ποσοστό του δημόσιου χρέους εξαιτίας των  οικονομικών συνεπειών στην πραγματική οικονομία και εξαιτίας του πρόσθετου δανεισμού που αναγκαστικά έλαβε κάθε κράτος. Το 2021 οι αναλυτές θεωρούν ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση αφού η κρίση του κοροναϊού πρόκειται για  σοκ, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η ανάκαμψη θα επιτευχθεί γρήγορα χωρίς η ύφεση να αφήσει κατάλοιπα.

Οι στόχοι του 2020 και του 2021 για το ΑΕΠ: Φέτος, σκοπός είναι η σταθεροποίηση της ανάπτυξης και η αποτροπή της καθοδικής πορείας του ΑΕΠ. Το ύψος της φετινής ύφεσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του Τουρισμού. Το 2020 η διαχείριση της ανάπτυξης είναι δυσκολότερη καθώς το βάρος “πέφτει” περισσότερο στα Κυβερνητικά  μέτρα. Το 2021 ο στόχος είναι διαφορετικός. Σκοπός θα είναι  η επιτάχυνση της οικονομίας ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε ομαλά το δημόσιο χρέος και να στηρίξουμε την κατανάλωση και τις επιχειρήσεις. To τοπίο του χρόνου, θα είναι ευνοϊκότερο λόγω της σειράς Ευρωπαϊκών συμφωνιών που θα εφαρμοστούν για την στήριξη όλων των κρατών-μελών.

Ο ρόλος του ESM την εποχή της πανδημίας: Mέχρι τώρα ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) χορηγούσε δάνεια με  υψηλά επιτόκια και μνημονιακούς όρους. Εξαιτίας της πανδημίας, ανακοίνωσε ότι εφεξής θα χορηγεί δάνεια  με  μηδενικό ακόμη και αρνητικό επιτόκιο στις χώρες που θα υποβάλουν αίτημα για πιστωτική γραμμή. Για παράδειγμα αν ένα κράτος ζητήσει 10ετές δάνειο, θα πληρώσει επιτόκιο το οποίο  θα είναι οριακά μεγαλύτερο από το μηδέν (0,08%). Στην περίπτωση αυτή, είναι προτιμότερο για μια χώρα να δανειστεί από τον ESM από το να πραγματοποιήσει έξοδο στις αγορές όπου το επιτόκιο θα είναι υψηλότερο.

Οι εκτιμήσεις των αγορών για το Ελληνικό Χρέος και η ερμηνεία τους: Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μπορεί να φτάσει στο 190% του ΑΕΠ, οι Ελληνικοί ομολογιακοί τίτλοι συνεχίζουν να  υποχωρούν. Αυτό μας δείχνει πως οι αγορές εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους τα επόμενα έτη.

Ιδιωτικό Χρέος: Kαθοριστικό για την ανάπτυξη είναι επίσης και  το ιδιωτικό χρέος. Το 2020 αναμένουμε ότι θα αυξηθεί, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής επιχειρηματικών δανείων.  Ιδιαίτερα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται  στον τουρισμό, την εστίαση και το εμπόριο αναμένουμε πως θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή