Η ακρίβεια επιμένει: Ανατιμήσεις προαναγγέλλουν 6 στις 10 επιχειρήσεις

Νέες τιμές στα προϊόντα που είναι στα ράφια των σούπερ μάρκετ από την Παρασκευή 1/3.

Νέες αυξήσεις τιμών προαναγγέλλουν έξι στις 10 επιχειρήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton «Greek Business Pulse», η οποία παρουσιάστηκε χθες στα «Growth Awards».

Οι επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους προβλέπουν νέα αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και προτίθενται να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών, με μόλις ένα 10% να βλέπει μείωση κόστους και από αυτό το 10% μόνο το 50% θα κάνει μειώσεις στις τιμές.

Η ακρίβεια παραμένει το πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες και δείχνει να είναι εκείνο που η κυβέρνηση βρίσκει αρκετές δυσκολίες να αντιμετωπίσει. Δεδομένου ότι η Κομισιόν έχει κάνει σύσταση και στα κράτη-μέλη της να βάλουν «φρένο» σε επιδόματα και μέτρα στήριξης, η νέα χρονιά φαίνεται ότι θα φέρει σε πολλά νοικοκυριά «τελειωτικά χτυπήματα» στο διαθέσιμο εισόδημά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thorton, οι έξι στους 10 επιχειρηματίες περιμένουν αύξηση του κόστους παραγωγής. Από αυτούς, οι δύο στους 10 περιμένουν αύξηση του κόστους τουλάχιστον 10%, με τους περισσότερους να βλέπουν ως μοναδική λύση τη μετακύλιση αυτού του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή.

«Φουσκώνει» ξανά ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία τα μεγέθη αυξήθηκαν κατά 1,5% μέσα σε έναν μήνα (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο με αποτέλεσμα να κυμανθεί στο 2,9% από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 3,9% τον Οκτώβριο από 2,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η Εurostat δημοσίευσε σήμερα, Τρίτη (31/10) και τα πρώτα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα οποία δείχνουν μια επιβράδυνση της οικονομίας.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2023 και σε σχέση με το δεύτερο.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα για το ελληνικό ΑΕΠ αλλά και άλλων χωρών.

Καμία δημοσίευση για προβολή