Η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα ο υψηλός πληθωρισμός. Λήξη της εποχής του υπερ-φθηνού χρήματος

Η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα. Ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα ο υψηλός πληθωρισμός

Σχεδόν 30 χρόνια (από το τελευταίο τρίμηνο του 1993) έχει να δεί η ελληνική οικονομία πληθωρισμό άνω του 12%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο έφτασε στο 12,1% από 11,3% τον Μάιο. Στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,6% από 8,1% τον Μάιο.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά πληθωρισμού στην EE καταγράφονται στην Εσθονία με 22%, τη Λιθουανία με 20,5%, τη Λετονία με 19,5%, τη Σλοβακία με 12,5%, Ελλάδα 12,1%, ενω πολύ ψηλά είναι στο Βέλγιο με 10,5%, το Λουξεμβούργο με 10,3% και στην Ισπανία με 10%

Ήδη η ακρίβεια αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, με το φυσικό αέριο να έχει πάρει αυξήσεις 117,7%, το ρεύμα 70,4%, τα καύσιμα 40,6%, τα ενοίκια 31,5%, οι μεταφορές 25%, τα τρόφιμα 12,6%.

Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών, ενώ στην ευρωζώνη από τις αρχές του έτους καταγράφονται κάθε μήνα ιστορικά υψηλά για την περίοδο μετά την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος.

Πανδημία, παραγωγή, Ρωσία και πληθωρισμός

Οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν γίνει ορατές εν μέσω των μεγάλων εφοδιαστικών προβλημάτων που προκάλεσε το απότομο άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την άρση των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, με την περιορισμένη παραγωγή να αδυνατεί να ικανοποιήσει την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε απότομα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφενός διότι η Ρωσία κάλυπτε έως το 2021 μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης (περίπου το 40% του φυσικού αερίου για παράδειγμα) και αφετέρου διότι Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών, σπόρων και ζωοτροφών. Επίσης, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα παραδοσιακά συμπαρασύρουν κι άλλες τιμές καθότι επηρεάζουν τις εμπορικές μεταφορές και το κόστος λειτουργίας σχεδόν κάθε είδους επιχείρησης.

Αποκαλυπτικό της έντασης και της έκτασης του προβλήματος είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις οδήγησαν την ΕΚΤ να ανακοινώσει τον Ιούνιο τη λήξη της εποχής του υπερ-φθηνού χρήματος, προαναγγέλλοντας την πρώτη αύξηση επιτοκίων ύστερα από 10 και πλέον χρόνια.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή