«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας. Ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο» λέει η Άγκυρα

 

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα της Τουρκίας. Ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ αύριο» λέει  ο Τούρκος Υπουργός Φατίχ Ντονμέζ. 

Με ανάρτησή του , ενημερώνει ότι το «Yavuz» βρίσκεται εδώ και ένα μήνα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας –στον λεγόμενο στόχο «Karpaz-1», καθώς και ότι το «Fatih» εδώ και τέσσερις μήνες διενεργεί γεώτρηση στον στόχο «Φοινίκη-1».

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας δημοσιεύει εικόνες από τα τουρκικά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ», καθώς και το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός». Και σημειώνει ότι το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» συνεχίσει τις σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο για δύο χρόνια.

Αυτά συμβαίνουν ενώ η τουρκική επιθετικότητα πλέον έχει εισέλθει σε νέα φάση και αφορά όλα τα μέτωπα, με καλά σχεδιασμένες κινήσεις σε θάλασσα και ξηρά, σε μια προσπάθεια

  • να επιβληθούν νέα τετελεσμένα και
  • να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν οι πιέσεις σε βάρος τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής πλευράς.

Σε επιφυλακή Αθήνα και Λευκωσία

Αθήνα και Λευκωσία είναι σε επιφυλακή –με το ελληνικό Πεντάγωνο να έχει καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο– αναμένοντας να εκδηλωθούν τις επόμενες ημέρες οι τουρκικές προθέσεις και εάν τελικά θα επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες που υπήρχαν για την αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια του Καστελόριζου για έρευνες.

Ένα σενάριο είναι να σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», αντιμετωπίζει επιφυλάξεις στα υψηλά δώματα της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως από τους αξιωματούχους εκείνους, που θεωρούν πως δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα.

Εάν επικρατήσει αυτή η άποψη, το «Oruc Reis», είτε θα κινηθεί στα όρια των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος είτε θα σταλεί νότια της Κύπρου, περιοχή στην οποία βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Την ίδια ώρα, το έργο τους στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζουν τα τουρκικά γεωτρύπανα. Ειδικότερα, ο «Πορθητής», ο οποίος με βάση τον προγραμματισμό θα ολοκλήρωνε την γεώτρηση τον Αύγουστο στα δυτικά της Πάφου, αντιμετώπισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα και θα παραμείνει μέχρι την αποκατάστασή τους για να συνεχίσει την αποστολή του.

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση στην περιοχή της κατεχόμενης Καρπασίας, με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου της Κύπρου» να αναφέρουν πως θα προχωρήσουν σε γεώτρηση σε άλλη κοντινή περιοχή, καθώς δεν προέκυψαν αποτελέσματα από την πρώτη προσπάθεια.

Τουρκικές ναυτικές ασκήσεις από Καστελόριζο μέχρι Κύπρο

Πέρα από τις συνεχείς προκλήσεις που αφορούν στις σεισμογραφικές και ενεργειακές της διεκδικήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Αγκυρα -μένοντας πιστή στο δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»- προχωρά σε κλοιό στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, δοκιμάζοντας για ακόμη μια φορά τις αντοχές Λευκωσίας και Αθήνας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή εξέδωσε μια σειρά Navtex δεσμεύοντας για ασκήσεις περιοχές που είτε αφορούν σημεία της κυπριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας που αμφισβητεί, είτε περιοχές που ήδη η Κύπρος έχει εκδώσει άδειες για έρευνες σε ξένες εταιρίες.

Με την Navtex 0902/19 δεσμεύεται μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου -Ρόδου και νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου για «ναυτική εκπαίδευση» στις 21 και 22 Αυγούστου.

Με την Navtex 0901/19 δεσμεύεται περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 20 Αυγούστου.

Με την Navtex 0900/19 δεσμεύεται περιοχή δυτικά της Πάφου για άσκηση στις 19 Αυγούστου, ενώ με την Navtex 0899/19 δεσμεύεται περιοχή βορειοδυτικά του Ακαμα για ασκήσεις στις 22-23 Αυγούστου.

Για τις 20 Αυγούστου έχει δεσμευθεί περιοχή για ασκήσεις δυτικά των προηγούμενων δεσμεύσεων και κοντά στο όριο των υφαλοκρηπίδων Ελλάδας – Κύπρου με την Navtex 0898/19, ενώ με τις Navtex 0877/19 και 0878/19 δεσμεύεται για ασκήσεις περιοχή νότια της Λεμεσού για το διάστημα 19, 22, 25, 27 και 29 Αυγούστου.

Καμία δημοσίευση για προβολή