Η Αγκόλα αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ – Πέφτει η τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάσσονται κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, λόγω των ανησυχιών για την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Αγκόλα, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, δήλωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ μετά από διαφωνίες σχετικά με τους στόχους παραγωγής της, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στο καρτέλ πετρελαίου υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας.

Η απόφαση έρχεται αφότου ο ΟΠΕΚ+ μείωσε τον στόχο παραγωγής πετρελαίου της Αγκόλα τον περασμένο μήνα ως μέρος μιας σειράς περικοπών που πρότεινε η Σ.Αραβία για να στηρίξει τις τιμές.

Το Brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς αργού πετρελαίου , υποχώρησε 1,8% στα 78,26 δολάρια το βαρέλι αργά την Πέμπτη, ενώ ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ, το West Texas Intermediate, υποχώρησε 2,1% στα 72,69 δολάρια το βαρέλι.

«Φαίνεται ότι ο OΠΕΚ χάνει τη μάχη για να κρατήσει τις τιμές υψηλότερα», δήλωσε ο Matt Smith της εταιρείας παρακολούθησης ναυτιλιακών εταιρειών Kpler, σημειώνοντας ότι παραγωγοί εκτός OPEC, όπως οι ΗΠΑ, έχουν εντείνει την παραγωγή τους για να καλύψουν το κενό προσφοράς.

Η Αγκόλα παράγει περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), έναντι 28 εκατομμυρίων bpd για ολόκληρο τον οργανισμό.

Η έξοδος της χώρας εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνοχή και την κατεύθυνση του καρτέλ, παρόλο που πρόκειται για έναν από τους μικρότερους παραγωγούς και η αποχώρησή της μπορεί να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις παγκόσμιες προμήθειες, σημείωσε ο Smith.

Η Αγκόλα προσχώρησε στον ΟΠΕΚ το 2007, αλλά συγκρούστηκε με τη Σαουδική Αραβία  σχετικά με τις προσπάθειες μείωσης της βασικής γραμμής παραγωγής της – το επίπεδο από το οποίο υπολογίζεται η ποσόστωση παραγωγής κάθε μέλους.

Η Αγκόλα αποχώρησε από μια συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, αλλά τελικά συμφώνησε —μαζί με τη Νιγηρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό— να επανεξεταστεί η βασική παραγωγή της από κάποιο ανεξάρτητο τρίτο μέλος. Μετά από αυτήν την αναθεώρηση, και οι τρεις αυτές χώρες αποφάσισαν τη μείωση της παραγωγής στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο.

Η Helima Croft, πρώην αναλύτρια της CIA και επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, δήλωσε ότι η Αγκόλα δεν είχε φαινομενικά συμβιβαστεί με τη συμφωνία του Ιουνίου, η οποία επέτρεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να αυξήσει τη βασική του γραμμή για το 2024.

Η αποχώρηση της Αγκόλα αποτελεί πλήγμα για τον ΟΠΕΚ, αλλά δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα του ομίλου να επηρεάσει την αγορά. Η παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα της Αγκόλα αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της συνολικής παραγωγής της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ , η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία.

«Δεδομένου του μεγέθους της παραγωγής της χώρας, η αποχώρηση αυτή δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τις δραστηριότητες του ομίλου» δήλωσε η Croft.

Ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB, προειδοποίησε να μην θεωρηθεί η αποχώρηση της Αγκόλα ως ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος με τον όμιλο.

Η Αγκόλα παλεύει να γυρίσει τη φθίνουσα παραγωγή εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η απόφαση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου Diamantino de Azevedo ελήφθη σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εγκρίθηκε από τον πρόεδρο João Lourenço, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ΜΜΕ την Πέμπτη.

Ο Alex Vines, επικεφαλής του προγράμματος Αφρικής στο think-tank Chatham House, είπε ότι η Αγκόλα είχε ακολουθήσει μια ολοένα και πιο «α λα καρτ εξωτερική πολιτική» υπό τον Lourenço, ο οποίος έγινε πρόεδρος το 2017, «και η αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ είναι μέρος αυτής της πολιτικής».

Αν και η χώρα είχε ιστορικούς δεσμούς με τη Σοβιετική Ένωση, επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε σχέση με άλλες αφρικανικές χώρες.

Ο Ρικάρντο Σοάρες ντε Ολιβέιρα, καθηγητής αφρικανικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι η Αγκόλα έχει έρθει πιο κοντα με τις ΗΠΑ υπό τον Λουρένσο, αν και δεν βλέπει τον τρόπο πώς η αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ θα εξυπηρετούσε αυτόματα τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τον Λουρένσο τον περασμένο μήνα και οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων 900 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ηλιακό έργο που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαφοροποίησής του μακριά από το πετρέλαιο.

«Υπάρχει μια πολύ σαφής προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Αγκόλας. Αλλά μπορείς να είσαι παγκόσμιος παίκτης του Νότου και φίλα προσκείμενος στη Δύση και ταυτόχρονα να παραμένεις στον ΟΠΕΚ», είπε ο Oliveira.

«Το να προχωρήσουμε σε μια φιλοδυτική κατεύθυνση θα ήταν αρκετά ασυνήθιστο για τα αφρικανικά κράτη που υπολογίζουν τα βήματά τους πολύ προσεκτικά, εκτός και αν έχουν κάνει κάποια μεγάλη συμφωνία με τους Αμερικανούς», κατέληξε.

Καμία δημοσίευση για προβολή