Οι αποκαλύψεις και η πόλωση πυροδοτούν εκλογικά σενάρια – Τα υπέρ, τα κατά και οι σκέψεις Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης, ο Ερντογάν, οι εκλογές και το απόλυτο δίλημμα

Η ημερομηνία της 20ης Σεπτεμβρίου άρχισε ήδη να κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικά και κομματικά γραφεία. Το νέο πολιτικό τοπίο, όπως διαμορφώνεται μετά τη δημοσιοποίηση της ηχογραφημένης συνομιλίας Παππά-Μιωνή και τις αποκαλύψεις για παρακρατικές πρακτικές της κυβέρνησης Τσίπρα, ευνοεί τη σεναριολογία για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Η συγκεκριμένη ημερομηνία “φωτογραφίζεται” ως πιθανή γιατί η 13η που προηγείται είναι πολύ κοντά στο άνοιγμα των σχολείων (7/9).

Οσοι κάνουν μια τέτοια εκτίμηση υποστηρίζουν ότι:

  • Το κλίμα πόλωσης δεν μπορεί να εκτονωθεί παρά μόνο στις κάλπες. Η χώρα δεν αντέχει τοξικότητα σε βάθος χρόνου και θα πρέπει κάπως να έρθει μια κάθαρση. Με το ειδικό δικαστήριο να φαντάζει ως πιθανό ενδεχόμενο το φθινόπωρο, η πραγματοποίηση εκλογών θα λειτουργήσει ως αλλαγή σελίδας προκειμένου να αφεθεί πίσω η μαυρίλα της υπόθεσης Novartis.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα σχοινιά. Εγκλωβισμένος στην αρνητική δημοσιότητα και στις κακές δημοσκοπήσεις, θα βρεθεί στο απόλυτο αδιέξοδο αν χάσει τη δυνατότητα να κάνει συνέδριο το φθινόπωρο λόγω εκλογών. Θα υποστεί συντριπτική διπλή ήττα η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγή συσχετισμών στο χώρο της κεντροαριστεράς.
  • Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την οικονομική στήριξη των χωρών που χτυπήθηκαν από την πανδημία αργούν. Αυτό είναι δυσάρεστο για τη χώρα μας αλλά απελευθερώνει τον πρωθυπουργό εφόσον αποφασίσει να ρίξει τον κύβο των εκλογών.
  • Η εκκρεμότητα του ανασχηματισμού, αφού δεν θα γίνει στο ορατό μέλλον όπως έγινε γνωστό, λύνει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν επιλέξει τις κάλπες μπορεί να μην τον κάνει και καθόλου αποφεύγοντας τις όποιες εσωκομματικές αναταράξεις.

Ο αντίλογος, ωστόσο, είναι ισχυρός:

  • Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε θα εκδηλωθεί δεύτερο κύμα πανδημίας. Οι εκλογές είναι έτσι κι αλλιώς μια υπόθεση… συνωστισμού και αυτό σημαίνει ότι θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να αναληφθεί τέτοιο υγειονομικό ρίσκο.
  • Η πολιτική ρευστότητα που συνδέεται με τις εκλογές είναι απολύτως αλυσιτελής σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα έχει κάθε λόγο να εκμεταλλευτεί μια μεταβατική περίοδο στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής εκδηλώνει τόσο επιθετικότητα που η ελληνική διπλωματία έχει κάθε λόγο να περιμένει τα χειρότερα.
  • Μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, με απλή και με ενισχυμένη αναλογική, θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Με τόσο μεγάλα διακυβεύματα στο διπλωματικό και το οικονομικό πεδίο, μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα ήταν καθόλου κατάλληλη έστω για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Η οικονομική σταθερότητα δεν ωφελείται από τις πρόωρες εκλογές. Με υπαρκτό τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και άδηλη ακόμη την έκβαση της τουριστικής περιόδου, δεν είναι μια ορθολογική επιλογή η προσφυγή στις κάλπες που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απάντηση στην ύφεση.
  • Βρυξέλλες και Βερολίνο προφανώς δεν θέλουν εκλογές και δεν θα κατανοήσουν μια τέτοια απόφαση. Βλέπουν μια πανίσχυρη κυβέρνηση, έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διαχείριση της πανδημίας, και δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει έναν τέτοιο αιφνιδιασμό.

Εν κατακλείδει:

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει θετικά το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο. Τέτοιες εισηγήσεις, όμως, έχει. Και στην αντιπολίτευση φοβούνται ότι η πιθανότητα είναι πραγματική. Μόνο ο ίδιος ξέρει. Οι υπόλοιποι σεναριολογούν…

Καμία δημοσίευση για προβολή