Η Αργεντινή αρνήθηκε να παραλάβει φορτίο με ρωσικό LNG επικαλούμενη τις κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί «προοδευτικά» μεγαλύτερη πίεση στους εισαγωγείς ρωσικού LNG να μειώσουν φέτος τις εισαγωγές

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Αργεντινής αρνήθηκε να δεχτεί ένα φορτίο υγροποιημένου ρωσικού φυσικού αερίου που είχε συμφωνήσει να αγοράσει, αναγκάζοντας το δεξαμενόπλοιο να φύγει, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Σέρτζιο Μάσα, δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό C5N το βράδυ της Τρίτης ότι οι αξιωματούχοι μπλόκαραν την παράδοση του καυσίμου λόγω των κυρώσεων. Ωστόσο, η Αργεντινή, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υπερπληθώρας φυσικού αερίου λόγω ενός ασυνήθιστα θερμού χειμώνα, δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

“Η Enarsa μπλόκαρε την παράδοση επειδή παραβιάζει το συμβόλαιο, επειδή είναι μια εταιρεία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις”, δήλωσε ο Μάσα στη συνέντευξη χωρίς να κατονομάσει καμία εταιρεία.

Η Gunvor Group Ltd., ο εμπορικός οίκος που πραγματοποίησε την παράδοση, δήλωσε ότι η αποστολή του υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν νόμιμη και διαφανής. “Η συναλλαγή συμμορφώνεται με όλες τις ισχύουσες οικονομικές κυρώσεις, ειδικά εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ανέφερε η Gunvor σε ανακοίνωσή της. “Η Αργεντινή δεν έχει υιοθετήσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας”.

Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων του Bloomberg, το πλοίο Flex Artemis φόρτωσε αρχικά ποσότητες στον τερματικό σταθμό Montoir-de-Bretagne της Γαλλίας στις 25 Ιουνίου, μεταφέροντας αέριο που προερχόταν από το τις εγκαταστάσεις Yamal LNG της Ρωσίας, που διοικούνται από τη Novatek.

Στη συνέχεια, το πλοίο αναχώρησε προς τον τερματικό σταθμό LNG της Αργεντινής στην Bahia Blanca, τον οποίο προσέγγισε στις 14 Ιουλίου, προτού γυρίσει την Τρίτη χωρίς να παραδώσει το φορτίο του.

Η Αργεντινή έχει αγοράσει 44 φορτία spot για να καλύψει τη χειμερινή ζήτηση φέτος, αλλά οι ήπιες καιρικές συνθήκες του χειμώνα σηματοδοτούν ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει χαμηλή ζήτηση.

Τα φορτία που παραδόθηκαν μέχρι στιγμής φέτος προμηθεύτηκαν από την Ισημερινή Γουινέα, τη Νιγηρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ρωσικής προέλευσης φορτία παραδόθηκαν για τελευταία φορά στην Αργεντινή το 2018 και το 2020.

 

ΠΗΓΗ: Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή