Οι “αρμοί της εξουσίας” φέρνουν νέο εσωκομματικό διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ – Η νίκη Πολάκη και η αμηχανία των “θεσμικών”

Επιχείρηση συσπείρωσης ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότηση των
Της Αγγελικής Σπανού

Μέχρι τώρα το βασικό αντικείμενο εσωκομματικών αντιθέσεων ήταν η διεύρυνση. Ο κίνδυνος της ΠΑΣΟΚοποίησης δημιούργησε ένα μέτωπο αριστερής καθαρότητας από τους “53” μέχρι τον Π. Σκουρλέτη και από τον Ν. Βούτση μέχρι τον Ν. Φίλη Με την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροής, το debate αυτό μπήκε στο ράφι και άνοιξε ένα νέο, πιο θερμό, για τον έλεγχο των “αρμών της εξουσίας” ως προϋπόθεση επιτυχούς διακυβέρνησης.

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε αυτό το θέμα από το βήμα της ΚΕ, ήταν σαν να αγκαλιάζει τον Παύλο Πολάκη που είχε αντιπαρατεθεί με τον Νίκο Βούτση για τη στάση απέναντι στις Ανεξάρτητες Αρχές. Οσο κι αν προσπάθησε να το αμβλύνει στη συνέχεια, ο “τίτλος” που βγήκε ήταν αυτός: Τη δεύτερη φορά, να πάρουμε και την κυβέρνηση και την εξουσία. Πράγματι, υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η άποψη: Οτι για να γίνει η κάθαρση, θα χρειαστούν ακόμη και αντιθεσμικοί τρόποι πάλης αλλά τελικά ο σκοπός θα αγιάσει τα μέσα. Δεν συμφωνούν όλοι ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να υποστηρίζεται δημόσια, ειδικά όταν ο Δημήτρης Παπαγελόπουλος κατηγορείται για περεμβάσεις στη Δικαιοσύνη όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός.

Η θεωρία των “αρμών της εξουσίας” πάντως έφερε κοντά την ομάδα του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Σκουρλέτη και τους “53”. Ο γραμματέας του κόμματος που διαφώνησε με τον πρόεδρο για τα διαδικτυακά μέλη και τα δικαιώματά τους, τον στήριξε στις επιθέσεις που δέχθηκε για τους “αρμούς”. Αντίθετα, ο Νίκος Βούτσης, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Δημήτρης Βίτσας και άλλοι “θεσμικοί” θα πρέπει να αισθάνονται λίγο αμήχανα.

Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα υπάρχει ικανοποίηση. Πέρασε -έστω και με οριακή πλειοψηφία- η εισήγησή του να έχουν ισότιμη παρουσία όσοι εγγράφονται μέλη ηλεκτρονικά και μετατέθηκε η επιλογή του ονόματος για αργότερα, όπου και πάλι θα του περάσει, όπως λένε οι δικοί του. Στο μεταξύ ετοιμάζεται πρόγραμμα για τη “δεύτερη φορά Αριστερά”, αναζητούνται νέα πρόσωπα για να εκλεγούν στην νέα Κεντρική Επιτροπή και θεωρείται σχεδόν προεξοφλημένη η αλλαγή γραμματέα.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα λένε πως αποδείχθηκε ότι δεν είναι πια παντοδύναμος γιατί όπως-όπως κέρδισε την ψηφοφορία για τα διαδικτυακά μέλη και αναγκάστηκε να αναβάλει την ψηφοφορία για την αλλαγή ονόματος. Κι αν τώρα δυσκολεύεται τόσο, σκεφτείτε τι θα γίνει μετά τις επόμενες διπλές εκλογές (με απλή αναλογική και με ενισχυμένη), ειδικά εφόσον φέρουν διπλή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή