Η ασφαλής και αποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης απαιτεί σωστή αποθήκευση

    Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ορμόνη που μειώνει τη γλυκόζη που χρησιμοποιείται από πολλά άτομα με διαβήτη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους . Σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, η συμπληρωματική ινσουλίνη αναπληρώνει την ινσουλίνη που δεν παράγεται από τον οργανισμό. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ινσουλίνη εάν δεν μπορούν να διατηρήσουν τον επαρκή έλεγχο του σακχάρου στο αίμα με άλλα φάρμακα.

    Η ινσουλίνη κατασκευάζεται για να είναι πανομοιότυπη με την ινσουλίνη που παράγεται από το ανθρώπινο πάγκρεας. Αυτές οι συνθετικές ινσουλίνες μπορούν να δράσουν από μερικές ώρες (ινσουλίνη ταχείας δράσης) έως μια ολόκληρη ημέρα (ινσουλίνη μακράς δράσης). Συνήθως εγχέονται με βελόνα ή στυλό.

    Οδηγίες για σωστή αποθήκευση ινσουλίνης

    Όλες οι ινσουλίνες πρέπει να φυλάσσονται με προσοχή για να διασφαλίζεται ότι παραμένουν ασφαλείς και αποτελεσματικές. Η ακατάλληλη αποθήκευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της ινσουλίνης, επηρεάζοντας την ικανότητά της να ελέγχει αποτελεσματικά και προβλέψιμα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

    Ανάλογα με τον τύπο της ινσουλίνης που σας έχει συνταγογραφηθεί, μπορεί να υπάρχουν κάποιες ανεπαίσθητες διαφορές ως προς τον καλύτερο τρόπο αποθήκευσης και πόσο καιρό θα διαρκέσει μόλις ανοιχτεί. Ρωτήστε το γιατρό σας   για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης της δικής σας συνταγής ινσουλίνης.

    Η λύση για την μεταφορά της ινσουλίνης το καλοκαίρι

    Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, υπάρχουν στην αγορά ειδικές θήκες για την μεταφορά της ινσουλίνης, που μπορεί να την διατηρήσουν για τουλάχιστον 45 ώρες ακόμα και σε ζεστό περιβάλλον θερμοκρασίας 37.8°C!  Μπορεί να διαρκούν έως και 5 φορές περισσότερο από μια απλή παγοθήκη, όπως για παράδειγμα η θήκη Frio Insulin Cooling Bag που είναι ιδανική για ταξίδια καθώς επιτρέπει στην ινσουλίνη να να αντέχει σε ζεστό περιβάλλον. Παρέχει  μια πολύ αποτελεσματική, αλλά χαμηλού κόστους λύση στο πρόβλημα της διατήρησης της ινσουλίνης σε ασφαλή θερμοκρασία χωρίς την ανάγκη συσκευασίας πάγου ή ψύξης. Επιπλέον, παρέχεται έως 31 Αυγούστου με έκπτωση 50%.

    Ακολουθούν ορισμένοι γενικοί κανόνες που αντικατοπτρίζουν τις βέλτιστες πρακτικές για τη σωστή αποθήκευση της ινσουλίνης:

    • Όλες οι ινσουλίνες είναι ευαίσθητες σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Μόλις λάβετε τη συνταγή σας για ινσουλίνη, θα πρέπει να αποθηκεύσετε όλες τις προμήθειες που έχετε λάβει στο ψυγείο.
    • Μόλις ανοίξετε ένα νέο φιαλίδιο (που σημαίνει μόλις κολλήσετε μια βελόνα στο φιαλίδιο) ή στυλό, χρησιμοποιήστε ένα Sharpie για να σημειώσετε την ημερομηνία που το ανοίξατε ακριβώς στη συσκευασία. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε πότε πρέπει να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. Πετάξτε την ινσουλίνη 28 ημέρες μετά το άνοιγμα της.
    • Μόλις ανοίξετε ένα φιαλίδιο, φυλάξτε το στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία δωματίου. Έχετε υπόψη σας ότι η ένεση ινσουλίνης στο ψυγείο μπορεί να είναι επώδυνη.
    • Διατηρήστε ένα στυλό ινσουλίνης στο ψυγείο μέχρι να το ανοίξετε. Μετά από αυτό, μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου.
    • Ρωτήστε το γιατρό σας εάν η συγκεκριμένη ινσουλίνη σας έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ορισμένες ινσουλίνες πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μόλις 10 ημέρες.
    • Εάν υποψιάζεστε ότι η ινσουλίνη σας έχει ποτέ καταψυχθεί, δεν πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε. Η ινσουλίνη θα μπορούσε να παγώσει εάν αφεθεί έξω σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, για παράδειγμα εάν παραδόθηκε μια κρύα μέρα και παρέμενε για λίγο έξω ή αν έμεινε στο αυτοκίνητό σας. Αλλά η ινσουλίνη θα μπορούσε επίσης να παγώσει στο ψυγείο σας. Έρευνα που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Βερολίνο έδειξε ότι τα οικιακά ψυγεία μπορεί να έχουν απροσδόκητες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Για να διασφαλίσετε ότι το ψυγείο σας διατηρεί σταθερή θερμοκρασία και ότι δεν θα πέσει κάτω από το σημείο πήξης ανά πάσα στιγμή, κρατήστε ένα θερμόμετρο στο ψυγείο για να ελέγξετε για σταθερή θερμοκρασία 39° F (ή 4° C).
    • Η ινσουλίνη είναι επίσης ευαίσθητη στις υψηλές θερμοκρασίες, επομένως μην την αφήνετε έξω σε υπερβολική ζέστη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί το καλοκαίρι, ειδικά εάν αφήσετε την ινσουλίνη σας στο αυτοκίνητο για αρκετές ώρες ή εάν κρατήσετε ένα εφεδρικό δείγμα ινσουλίνης στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου ως εφεδρικό. Xρησιμοποιήστε μία θήκη μεταφοράς όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
    • Η έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί επίσης να υποβαθμίσει την ινσουλίνη.
    • Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης και μη χρησιμοποιείτε ληγμένη ινσουλίνη.
    • Επιθεωρείτε την ινσουλίνη σας πριν από κάθε χρήση. Αναζητήστε αλλαγές στο χρώμα ή τη διαύγεια. Αναζητήστε συστάδες, στερεά λευκά σωματίδια ή κρυστάλλους στο μπουκάλι ή το στυλό. Η ινσουλίνη που είναι διαυγής πρέπει να είναι πάντα διαυγής και ποτέ να μην φαίνεται θολή.

    Τέλος, εάν έχετε αμφιβολίες, ξεκινήστε ένα νέο φιαλίδιο ή στυλό για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

     

     

     

    Με πληροφορίες από health.harvard.edu

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή