Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ θα βοηθήσει το Κυπριακό, εκτιμά ο Ευ. Βενιζέλος

Την πεποίθησή του ότι ο δρόμος της επίλυσης του Κυπριακού περνά μέσα και από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ τη Κύπρου, εξέφρασε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών αφιερωμένη στις πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα και εκμετάλλευση των υδροδονανθράκων.

Αν φτάσουμε σε ένα σχήμα ομοσπονδιακής διζωνικής λύσης, προφανώς και οι φυσικοί πόροι θα ανήκουν στο ομοσπονδιακό κράτος, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει την επίλυση του Κυπριακού για να ερευνήσει και να αξιοποιήσει τα κοιτάσματά της, υπογράμμισε. Και επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει προτείνει τη δημιουργία Ταμείου όπου θα κατευθύνονται τα έσοδα που προορίζονται για τους Τουρκοκυπρίους.

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι δε θα δημιουργηθούν προσκόμματα από τους Τούρκους κατά τις επικείμενες έρευνες στο τεμάχιο 10, όπου θα δραστηριοποιηθεί η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, δεν απέκλεισε ωστόσο αντιδράσεις σε άλλες περιοχές.
Ο νόμος Μανιάτη

Για τη χώρα μας και την κινητικότητα που υπάρχει στον τομέα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική κίνηση την ψήφιση του νόμου 4001/2011, επί υπουργίας Γ. Μανιάτη, ο οποίος όχι μόνο άνοιξε το δρόμο για την έλευση σημαντικών εταιρειών στην Ελλάδα, αλλά επιπρόσθετα έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να προχωρήσει σε ένα είδος προσημείωσης των δικαιωμάτων της στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της πολιτικής των τριμερών συμμαχιών, που ξεκίνησαν το 2011 και συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, ενώ εκτίμησε ότι θα ήταν σοβαρό λάθος της ελληνικής πλευράς να ασκήσει τα δικαιώματα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο, με την Αλβανία, καθώς μια τέτοια κίνηση θα δικαίωνε τη ρητορική της Τουρκίας ότι η περίπτωση του Αιγαίου είναι ειδική και πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις προβλέψεις του νόμου, τις αυστηρές περιβαλλοντικές δικλείδες αλλά και τις πρόνοιες για τα έσοδα με τη θεσμοθέτηση του ταμείου γενεών, υπογράμμισε ότι σήμερα το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών βρίσκεται σε απόλυτη ακινησία, ενώ τα λεφτά που έρχονται από τις έρευνες πάνε στη Μαύρη Τρύπα του προϋπολογισμού.

“Αν η κυβέρνηση λειτουργούσε με τους ρυθμούς των δικών μας κυβερνήσεων , σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα εισέπραττε περίπου 500 εκατ ευρώ κάθε χρόνο”, είπε.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες και τα ερευνητικά προγράμματα των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΠΕ Υδρογονάνθρακες Γ. Γρηγορίου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Hellas Δ. Γόντικα, ενώ ο γεωλόγος πετρελαίων και μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου Ντίνος Νικολάου παρουσίασε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: Από το newsroom του economico.gr με στοιχεία ρεπορτάζ από το capital.gr (ρεπορτάζ Χάρη Φλουδόπουλου)
 

Καμία δημοσίευση για προβολή