Η DBRS αναβάθμισε το Ελληνικό αξιόχρεο, αλλά προειδοποιεί να μην ανατραπούν «οι νόμοι των μνημονίων»

DBRS Morningstar: Σε τροχιά ανάπτυξης η Ελληνική οικονομία. Επιβεβαιώνεται η επενδυτική βαθμίδα

 

Μπορεί η Standard & Poor’s να έβαλε πάγο στα κυβερνητικά σχέδια για αναβάθμιση, αλλά η DBRS, που βλέπει ότι το μεταμνημόνιο εξελίσσεται ομαλά, ήρθε να σώσει τα προσχήματα.

Οι λόγοι της αναβάθμισης είναι,  η συνεχιζόμενη των δύσκολων μεταρρυθμίσεων, η συμμόρφωση με το μεταμνημόνιο, η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων και η συνεχιζόμενη βελτίωση στις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, παρουσιάζονται και οι λόγοι μιας πιθανής υποβάθμισης στο μέλλον, αν η κυβέρνηση ανατρέψει τα μέτρα των μνημονίων, ή αν χαθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα ή ακόμα και αν επιδεινωθεί η κατάσταση στις τράπεζες.

Αν και ο καναδικός οίκος δεν ανήκει στους επονομαζόμενους και 3 μεγάλους (Big Three), της παγκόσμιας Οικονομίας, η εύκολη αναβάθμιση έρχεται να στηρίξει τα ελληνικά σχέδια για επιστροφή στις αγορές πριν το καλοκαίρι. Οι τρεις μεγάλοι και πιο σημαντικοί Οίκοι αξιολόγησης είναι η S&P’s μαζί με τη Moody’s Investors Service και τη Fitch Ratings και οι δικές τους βαθμολογίες επηρεάζουν περισσότερο την αγορά, αν και προς το παρόν δεν έχουν δώσει σημάδια για νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Σύμφωνα με τους Καναδούς, από την τελευταία αξιολόγηση, η Ελλάδα και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση της μεταμνημονιακής, ενισχυμένης εποπτείας.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης, από τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους αξιολογείται θετικά, ενώ οι θεσμοί φαίνονται ικανοποιημένοι από την πρόοδο.  Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί φέτος στο 2,3% από περίπου 1,9% το 2018. Επιπλέον, η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές κεφαλαίων δανεισμού. Μαζί με αυτά, η Ελλάδα αναμένεται να προ-πληρώσει μέρος των ακριβών δανείων από το ΔΝΤ, 3.7 δις από 9.5 δις συνολικά, αναβαθμίζοντας την εικόνα των πληρωμών.

Αυτές ήταν οι εξελίξεις που οδήγησαν στην αναβάθμιση. Η απόφαση της DBRS να αλλάξει την τάση από θετικό σε σταθερό αντικατοπτρίζει την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα το κάνεινα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική πορεία της, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των κόκκινων δανείων.

Αναβάθμιση, αλλά και προειδοποίηση για τα κόκκινα δάνεια.

Η υποκείμενη κερδοφορία των τραπεζών της Ελλάδας συνεχίζει να βελτιώνεται, με τη βοήθεια ενός πιο θετικού οικονομικού φόντου. Ωστόσο, επικρατούν υψηλά επίπεδα απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων, με ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 45,4% στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο νέος νόμος θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, καθώς θέτει αυστηρότερη επιλεξιμότητα των αιτούντων για την απόκτηση προστασίας από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Τον Μάρτιο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέθεσαν στην ΕΚΤ νέους επιχειρησιακούς στόχους, με αυξημένους στόχους για τη μείωση των προβληματικών  δανείων έως το 2021

Επίσης, προβλέπονται δύο συστήματα για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Από τη μία είναι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων των τραπεζών μαζί με μέρος των Αναβαλλόμενων φόρων σε έναν φορέα ειδικού σκοπού (SPV), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί μέσω τιτλοποίησης, με στόχο τη μείωση του βάρους των δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το δεύτερο σχέδιο, που προτάθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF), περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίου NPE με κρατικές εγγυήσεις, παρόμοιο με το μοντέλο GACS στην Ιταλία.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή