Η δικαιοσύνη ξετυλίγει το “κουβάρι” της Euromedica. Oι εισαγγελείς στην Αθήνα και τις ΗΠΑ αναζητούν πως βρέθηκε στα χέρια της Farallon

Στα χέρια του εισαγγελέα έκθεση - κόλαφος για την υπόθεση της Euromedica.

Την υπόθεση μεταβίβασης της Euromedica εξετάζουν οι δικαστικές αρχές με την Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών να αναζητά κατά πόσον η εταιρεία μπηκε νομίμως ή όχι στο καθεστώς εξυγίανσης και στη συνέχεια – απποκλειομένων των παλαιών μετόχων – κατέληξε στα χέρια της Farallon Capital, η οποία πριν ήταν μέτοχος με 17,5%.

Ήδη η Ορκωτή Ελέκτρια Μαρίνα Χρυσανθοπούλου που όρισε η Αντιεισαγγελεύς (στις 27.06.2022) προχωρεί στην πραγματογνωμοσύνη που κύριο αντικείμενο έχει να διαπιστωθεί αν κατά την αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων της Euromedica – ώστε να αποφανθούν οι δικαστικές αρχές αν μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της ή όχι, ώστε να μπει καθεστώς εξυγίανσης – ελήφθησαν υπόψιν οι αξίες των θυγατρικών της εταιρειών. Αν δηλαδή στον υπό κρίσην ισολογισμό αξιολόγησης της εταιρείας εμφανίστηκαν ή αποκρυφτηκαν ουσιώδη περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου. Η κυρία Χρυσανθακοπούλου οφείλει, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο όμιλος, Euromedica που ξεκίνησε το 1989, αριθμεί συνολικά 46 διαγνωστικά κέντρα και 12 γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές.

Πως η Farallon έβαλε στο χέρι τη Euromedica

Η αλλαγή σελίδας για τη Euromedica έγινε αφού η  Farallon Capital, που κατείχε μειοψηφικό ποσοστό 17,5%, εξαγόρασε στα τέλη του 2017 δάνεια της εταιρείας ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ. Η αλλαγή αυτή επετεύχθη αφού αποκλείστηκαν οι παλαιοί μέτοχοι και μετά από μια “ενδιαφέρουσα” διαδικασία προσφορών ανάλειψης των δανείων όπου η Farallon έδωσε προσφορά ισχύος 48 ωρών, η οποία έγινε δεκτή με συνοπτικές διαδικασίες. Οι παλαιοί μέτοχοι που αναζήτησαν και βρήκαν κεφάλαια για μια “γενναία προσφορά”, όπως λένε,  δεν … πρόλαβαν το … 48ωρο. 

Όλα έγιναν (σε καθεστώς μνημονίων) θεωρητικά σύμφωνα με τις διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων κλπ που προβλέπονται για τις Ανώνυμες εταιρείες. Όλα πλην της αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων, όπως προκύπτει και από την εισαγγελική έρευνα, που αναζητεί την αλήθεια με πραγματογνωμοσύνη της  Ορκωτής Ελέκτριας κ. Μαρίνας Χρυσανθοπούλου

“Κατά παράβαση του νόμου”

Οι παλαιοί μέτοχοι ισχυρίζονται ότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου  “καταρτίστηκαν κατά παράβαση του νόμου περί ανωνύμων Εταιρειών και αγνοώντας τα ελληνικά και διεθνή λογιστικά πρότυπα”.

  • Έτσι, λένε, “αποκρύφτηκαν ή υποτιμήθηκαν αξίες πολλών εκατομυρίων ευρώ, που αν είχαν υπολογιστεί, η τελική εικόνα του Ομίλου θα ήταν διαφορετική και οι διακανονισμοί που θα μπορούσαν να γίνουν με τις δανείστριες τράπεζες θα απέκλειαν “σκανδαλώδεις εξελίξεις μεταφοράς του μεγαλύτερου Ομίλου Ιατρικών υπηρεσιών της χώρας στη Faralon με υποεκτιμημένο τίμημα”. Είναι χαρακτηριστικό, λένε οι παλαιοί ιδιοκτήτες, ότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Farallon (δια της νέας διοίκησης που όρισε) εμφάνισε στις αποτιμήσεις της εταιρείας τις αξίες που είχαν προηγουμένως αποκρυφτεί…

Συνδρομή από την Αμερικανική Δικαιοσύνη

Τους ισχυρισμούς αυτούς  θα εξετάσει η εισαγγελία, μετά την πραγματογνωμοσύνη της κ. Χρυσανθοπούλου. Και θα τους εξετάσει αφού λάβει και τη συνδρομή που έχει ζητήσει από τις  Αμερικανικές Δικαστικές Αρχές, οι οποίες από την πλευρά τους θα διερευνήσουν τη νομιμότητα της μεθοδολογίας της Farallon. Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση Euromedica θα οδηγηθεί σε (αρκετές) δικαστικές διελκυνστήδες που θα έχουν και ποινικό ενδιαφέρον.

Και η αυτό θα είναι ίσως το έναυσμα για να διερευνηθούν δικαστικά πολλές ανάλογες υποθέσεις Ελληνικών επιχειρήσεων που, αντιμετωπίζοντας δυσχέρειες ρευστότητας και έχοντας υψηλό δανεισμό,  απαξιώθηκαν τεχνητά από επιτήδειους για να βρεθούν στα χέρια ξένων funds, για “ένα κομμάτι ψωμί”

 

Καμία δημοσίευση για προβολή