Η δύσκολη συναίνεση – Τα ελληνοτουρκικά ανεβάζουν την ένταση στην αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα του Αλέξη Τσίπρα

    Πως ο Τσίπρας... αβαντάρει Μητσοτάκη στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες

    Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (ο πρώην ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Β. Καλπαδάκης) θα προσέλθουν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ (Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής) ζητώντας την άσκηση πίεσης από την Αθήνα στις Βρυξέλλες για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας σε περίπτωση που επιχειρήσει παράνομες έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης.

    Η ιδέα είναι ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί το μοντέλο που υιοθέτησε η Λευκωσία για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, απαιτώντας από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στα τουρκικά σχέδια.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει μιλήσει μέχρι στιγμής για κυρώσεις. Και γνωρίζει ότι θα επικριθεί γι αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως γνωρίζει ότι θα ερωτηθεί τι απάντησε στον Ρ.Τ.Ερντογάν όταν ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε (όπως έγινε ανεπισήμως γνωστό, από συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους)  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει “ανάρμοστες σχέσεις” με το ΡΚΚ, γκιουλενιστές και άλλες εξτρεμιστικές κουρδικές οργανώσεις. «Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας λειτουργούν σοβαρά και αποφασιστικά», φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά αυτή η διαρροή δεν ικανοποίησε το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.

    Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά είναι ότι “η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Ελλάδα σαν χώρο που δήθεν προσταατεύει τρομοκράτες είναι διαχρονική, όπως είναι πάγια η απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων”. Το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα εκφράζει την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός πήρε ανάλογη θέση στη συνάντησή του με τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Τον κατηγορούν μάλιστα κράτησε “ίσες αποστάσεις”  λέγοντας ότι η ένταση θα ξεπεραστεί “αν υπάρξει διάθεση και από τις δύο πλευρές”, ενώ μόνο η Αγκυρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διευκολύνει την κυβέρνηση στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών. Είναι βαριά η σκιά που έχουν αφήσει οι Πρέσπες στις σχέσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ξεχάσει το πολιτικό κόστος που πλήρωσε για τον συμβιβασμό στο μακεδονικό.

    Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να συμπεριφερθεί θεσμικά, δηλαδή με μετριοπάθεια, αλλά υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν “Κούγκι”. Αυτό ίσως θα είναι το επόμενο σοβαρό δίλημμα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Καμία δημοσίευση για προβολή