Ο Ερντογάν πάει εκλογές με νόμο που επιβάλλει “σιωπητήριο” στα ΜΜΕ. Αντιδρά η Ε.Ε. και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Ο Ερντογάν πάει εκλογές με νόμο που επιβάλλει

Τον κίνδυνο να υπάρξουν ανατριχιαστικές επιπτώσεις στις τουρκικές εκλογές, επισείει  η Επιτροπή της Βενετίας σε έκθεσή της για το νομοσχέδιο περί «παραπληροφόρησης» που προωθεί η κυβέρνηση της Αγκυρας.

Η Επιτροπή της Βενετίας -που είναι το επίσημο νομικό όργανο του Ευρωπαϊκού Παρατηρίου Δικαιωμάτων της ΕΕ- στην εκτάσεως 23 σελίδων έκθεσή της προειδοποιεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο απειλεί την ελευθερία του λόγου, μπορεί δε να βλάψει περαιτέρω την ελευθεροτυπία  ενόψει και των εκλογών του επόμενου έτους.

Κίνδυνος αύξησης των αυθαίρετων περιορισμών της ελευθερίας έκφρασης 

Η Επιτροπή της Βενετίας αναφέρει στην έκθεσή της ότι οι προβλεπόμενες ποινές φυλάκισης και οι άλλες συνέπειες που επιφέρει το σχέδιο νόμου είναι δυσανάλογες προς τους στόχους του και μπορούν να οδηγήσουν σε «αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης».

Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία στοχεύει να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού πρόκειται να υιοθετηθεί από το κοινοβούλιο σε ψηφοφορία που έχει προγραμματισθεί την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου, συμπεριλαμβανομένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και φορέων του Τύπου, ανησυχούν κυρίως για ένα άρθρο που λέει ότι όσοι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την ασφάλεια της Τουρκίας για να δημιουργήσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια τάξη θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα 

«Η Επιτροπή ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας διάταξης, δηλαδή το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα και την αυξημένη αυτολογοκρισία, ιδίως ενόψει των επερχόμενων εκλογών τον Ιούνιο του 2023», σημειώνει σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης» που προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Ζήτησε από τους νομοθέτες να διευκρινίσουν τους όρους του νομοσχεδίου και να απορρίψουν το σχέδιο τροπολογίας, το οποίο συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Υπάρχουν εναλλακτικοί μη ποινικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της ψευδούς ενημέρωσης σε μια δημοκρατική κοινωνία, ανέφερε η Επιτροπή της Βενετίας.

Καταστολή της ελευθερίας του λόγου από το καθεστώς Ερντογάν 

Το κοινοβούλιο πρόκειται να επαναλάβει τη συζήτηση για τη νομοθεσία την Τρίτη, αφού ψήφισε ήδη τα πρώτα 15 άρθρα την περασμένη εβδομάδα.

Η Τουρκίας έχει πρόσφατα καταδικαστεί από το ΕΔΑΔ επειδή αγνόησε προηγούμενη απόφαση του 2019 που ζητούσε την απελευθέρωση από τη φυλακή του Οσμάν Καβαλά που κρατείτο χωρίς δίκη επί πολλά χρόνια στις τουρκικές φυλακές.

  • Με πληροφορίες από το Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή