Η ΕΕ συμφώνησε: Εδώ και τώρα ενίσχυση του Ταμείου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανίας με 3,5 δισ. ευρώ

 

 

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να δώσουν τη μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και να την αυξήσουν κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ (3,8 δισεκατομμύρια δολάρια), φτάνοντας έτσι τα 12 δισεκατομμύρια.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF), στο οποίο συνεισφέρουν οι χώρες της ΕΕ ανάλογα με το μέγεθος των οικονομιών τους, έχει ήδη διαθέσει περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία. Είναι ένα ανεξάρτητο Ταμείο και δεν εμπίπτει στον προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος είχε ζητήσει την αύξηση, είπε σε δήλωσή του ότι μία τέτοια απόφαση θα διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση για τη στρατιωτική υποστήριξη των ενόπλεων δυνάμεων των εταίρων. Το Ταμείο αυτό έχει αποδείξει την αξία του. Έχει αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζεται η άμυνα των εταίρων, κάνοντας την ΕΕ και τους εταίρους της ισχυρότερους.

Η Ουγγαρία δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα άρει το  μπλοκάρισμα που έχει επιβάλει σε μια δόση 500 εκατομμυρίων ευρώ του υπάρχοντος Ταμείου, μέχρις ότου το Κίεβο αφαιρέσει την Ουγγρική τράπεζα OTP (OTPB.BU) από τη λίστα εταιρειών που θεωρεί «διεθνείς χορηγούς» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία έχει χαρακτηρίσει τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης τράπεζας ως «σκανδαλώδη». Ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto, μιλώντας στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να αλλάξει γνώμη εάν η Ουκρανία διαγράψει την εν λόγω τράπεζα από τη «μαύρη λίστα».

Το EPF ιδρύθηκε το 2021 από την ΕΕ για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό. Όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν γρήγορα να το χρησιμοποιήσουν για να μεταφέρει όπλα στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Το Ταμείο επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να συγκεντρώσουν  κεφάλαια για όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία και στη συνέχεια να διεκδικήσουν πίσω μέρος του κόστους.

Καμία δημοσίευση για προβολή