Η έκρηξη του κορονοϊού φέρνει νέα μέτρα- Το επικρατέστερο σενάριο: Μάσκες παντού και κλείσιμο της εστίασης στις 10 το βράδυ

Κορονοϊός μέτρα

Με τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού να ξεπερνούν πλέον τα 400 και με την επιδημιολογική καμπύλη της Αττικής να ξεφεύγει επικίνδυνα, τα νέα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να δείχνουν αναπόδραστα.

Οι εισηγήσεις των λοιμοξιωλόγων εκτείνονται σε ευρεία – έως και ακραία σε κάποιες περιπτώσεις – κλίμακα, η κυβέρνηση όμως είναι αναγκασμένη να αναζητήσει την ισορροπία σε μέτρα ρεαλιστικής εφαρμογής και αποτελεσματικής απόδοσης.

Μάσκες παντού και κλείσιμο της εστίασης στις 10 το βράδυ

Στο πλαίσιο αυτό, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως τα δύο βασικά μέτρα που προκρίνονται – εάν δεν υπάρξουν άμεσες ενδείξεις ανάσχεσης της πανδημίας – είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους και ο περαιτέρω περιορισμός στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Συγκεκριμένα, και αφού σταθμιστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και των επόμενων ημερών, συζητείται το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Α. Γεωργιάδης: Στόχος να αποφύγουμε το γενικό lockdown

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA άφησε ανοιχτό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας».

Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 10 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια.

«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι». Στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού, όπως είπε.

Άλλες εισηγήσεις, όπως εκείνη για απαγόρευση κυκλοφορία μετά τις 8 το βράδυ αποκλείονται – σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον – καθώς θεωρείται ότι θα προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις ενώ δεν είναι ρεαλιστική και η εφαρμογή της.

Καμία δημοσίευση για προβολή