Η ΕΚΤ πριονίζει τη Τζόρτζια Μελόνι: Όχι στον φόρο για τα υπερκέρδη των τραπεζών. Πως απαντά η Ιταλίδα πρωθυπουργός

Η ΕΚΤ πριονίζει τη Τζόρτζια Μελόνι: Όχι στον φόρο για τα υπερκέρδη των τραπεζών

Προειδοποίηση απηύθυνε η ΕΚΤ για πιθανό αρνητικό αντίκτυπο από τον αμφιλεγόμενο φόρο στα υπερκέρδη των τραπεζών που επέβαλε η ιταλική κυβέρνηση.

«Ο φόρος στα υπερκέρδη των τραπεζών θα μπορούσε να καταστήσει την προσέλκυση νέου μετοχικού κεφαλαίου και χρηματοδότησης πιο δαπανηρή, καθώς οι Ιταλοί αλλά και ξένοι επενδυτές ενδεχομένως να δουν την όρεξή τους να επενδύσουν σε ιταλικές τράπεζες να μειώνεται», ανέφερε το δ.σ. της ΕΚΤ σε γνωμοδότησή του.

Το Ιταλικό λόμπι των τραπεζών

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις φωνές όλων όσοι αντιτίθενται στον φόρογια τα υπερκέρδη των τραπεζών που υιοθέτησε η ιταλική κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου. Το ιταλικό λόμπι τραπεζών ΑΒΙ ανακοίνωσε ότι ο φόρος εγείρει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητά του με τις θεσμικές αρχές.

  • Η κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι επέβαλε τον φόρο στα επιπλέον κέρδη που αντλούν οι τράπεζες από τις αυξήσεις των επιτοκίων, επειδή κατηγορεί τον τραπεζικό κλάδο γενικότερα ότι έχει καθυστερήσει υπερβολικά να μετακυλίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στους καταθετικούς λογαριασμούς των πελατών. Ο φόρος εφαρμόζεται στο 40% των επιπλέον κερδών των τραπεζών και δεν υπερβαίνει το 0,1% του ενεργητικού των τραπεζών.

Ο φόρος για τα υπερκέρδη των τραπεζών έπιασε εξ απήνης τους επενδυτές και άσκησε πιέσεις στις μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει πόσα ακριβώς έσοδα σκοπεύει να αντλήσει από τον φόρο αυτό, το κόστος για τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ.ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση το ενεργητικό τους.

“Χαμηλότερα κέρδη, λιγότερα μερίσματα…”

Η πρόεδρος της Intesa Sanpaolo, Τζιαν Μαρία Γκρος-Πιέτρο, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg στις αρχές του μηνός ότι η τράπεζα θα πληρώσει λιγότερα μερίσματα εάν έχει χαμηλότερα κέρδη.

«Η επιβολή ενός ad hoc αναδρομικού φόρου ενισχύει την αβεβαιότητα πολιτικής. Ο αναδρομικός χαρακτήρας του μπορεί να τροφοδοτήσει αντιλήψεις για ένα αβέβαιο φορολογικό πλαίσιο και να δημιουργήσει εκτεταμένες δικαστικές αγωγές με προβλήματα νομικής αβεβαιότητας», αναφέρει η ΕΚΤ στη γνωμοδότησή της.

Η ΕΚΤ είχε εκδώσει αντίστοιχες τοποθετήσεις και όταν η Ισπανία και η Λιθουανία ανακοίνωσαν την επιβολή αντίστοιχου φόρου για τις τράπεζες. Και στις δύο περιπτώσεις, η ΕΚΤ υποστήριξε ότι οι φόροι θα μπορούσαν να κάνουν τις τράπεζες πιο ευάλωτες σε οικονομικές κρίσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι ο έκτακτος φόρος στα κέρδη των τραπεζών, ο οποίος έχει ανησυχήσει τους επενδυτές, θα μπορούσε να τροποποιηθεί, εφόσον το κράτος λαμβάνει την ίδια αναμενόμενη εισροή.

“Εάν θα χρειαστεί να τροποποιήσουμε τον φόρο στις τράπεζες, θα το κάνουμε εφόσον οι εισροές θα παραμείνουν αμετάβλητες”, δήλωσε η Μελόνι στην τηλεόραση RAI1, προσθέτοντας ότι η αξία των αναμενόμενων εσόδων είναι λίγο κάτω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια).

Τι απαντά η Μελόνι

Μετά τις “προειδοποιήσεις” της ΕΚΤ, η Μελόνι σχολίασε την επιβολή έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη τωντραπεζών σε δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή: Το σχέδιο για τον φόρο, που εισήγαγε η κυβέρνηση τον Αύγουστο με νόμο έκτακτης ανάγκης, υπόκειται επί του παρόντος σε κοινοβουλευτική έγκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορεί να τροποποιηθεί, είπε, αρκεί να βρεθούν ισοδύναμα αποτελέσματα.

Σχεδόν ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της, η ηγέτιδα ενός δεξιού συνασπισμού αντιμετωπίζει άσχημες οικονομικές συνθήκες, την ώρα που η κυβέρνησή της ετοιμάζει τον πρώτο της νόμο για τον προϋπολογισμό. Ο έκτακτος φόρος 40% στα κέρδη των τραπεζών που ανακοίνωσε στα μέσα του καλοκαιριού είναι ένα από τα μέτρα με τα οποία σχεδιάζει να τον χρηματοδοτήσει.

  • Με πληροφορίες από το Bloomberg

Καμία δημοσίευση για προβολή