Η έκθεση της Κομισιόν τινάζει στον αέρα τα προεκλογικά δώρα της κυβέρνησης

Η δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση και την διαπίστωση μεγάλων ελλείψεων από πλευράς μεταρρυθμίσεων, τινάζει στον αέρα τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Αν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των δανειστών, οι «μποναμάδες» και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, τινάζονται στον αέρα. Και οι προσδοκίες του πρωθυπουργού ν’ αλλάξει το κλίμα πάνε περίπατο.

Δεκαοκτώ νομοσχέδια με θετικά μέτρα θέλει να φέρει η κυβέρνηση, μέχρι τις εκλογές. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν επίσης τα αναδρομικά, αλλά και η επαναφορά των Δώρων, όπως αναμένεται να επιτάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν.

Στα 18 νομοσχέδια, στην κυβέρνηση προσμετράνε μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις με έως 120 δόσεις, τον «κλιμακωτό» ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό για χρέη στο δημόσιο, οι μικροπιστώσεις, η αναπτυξιακή τράπεζα, το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα προστασίας της α΄ κατοικίας μετά τον νόμο Κατσέλη, του οποίου οι σχετικές διατάξεις εκπνέουν σήμερα.

Το νομοσχέδιο για το διάδοχο σύστημα προστασίας της κατοικίας των δανειοληπτών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή Δευτέρα ή Τρίτη, για να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη 07/02.

Ωστόσο το «ανατολίτικο παζάρι» με τους θεσμούς θα συνεχίζεται, ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Παρότι αρμόδια πηγή που ρωτήθηκε χθες δήλωνε «άγνοια» για τα σενάρια επαναφοράς των Δώρων (ή και άμεσης χορήγησης Δώρου Πάσχα ύψους 170 εκατ. ευρώ) για τους δημοσίους υπαλλήλους, λίγο νωρίτερα ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, είχε ανοίξει παράθυρο για χορήγησή τους.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε τη διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε», διευκρινίζοντας όμως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και «τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουμε».

Το θέμα των αναδρομικών έχει απασχολήσει και τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, εξετάζοντας σαν λύση να μην μετρήσει στο πρωτογενές πλεόνασμα της χρονιάς, το εφάπαξ κόστος που προκύπτει για δαπάνες, εάν προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες όπως  ενδεχόμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

Από την άλλη, αν επανέλθουν τα κομμένα Δώρα και επιδόματα αδείας σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν  αναφέρει ότι πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα από το ίδιο πεδίο, δηλαδή να κοπούν ξανά μισθοί και συντάξεις.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή