Η εκτόξευση του πρωτογενούς ελλείμματος στα 8,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο ναρκοθετεί τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο, 9,2% υψηλότερα του στόχου

Η εκτόξευση του πρωτογενούς ελλείμματος στα 8,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 6,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο ναρκοθετεί τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ήδη ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού ξεπερνά  τα 9,5 δισ. ευρώ, γεγονός που επιτρέπει την εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 5% του ΑΕΠ. Αυτό στενεύει τα περιθώρια χρηματοδότησης πρόσθετων παρεμβάσεων για την στήριξη κλάδων και εργαζομένων που ταλαιπωρούνται στη δίνη της κρίσης

Η τρύπα στα φορολογικά έσοδα ύψους 3,570 δισ. ευρώ και η διόγκωση των δαπανών κατά 4,599 δισ. ευρώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου περιορίζουν το δημοσιονομικό χώρο για σταδιακή άρση του φορολογικού βάρους στην οικονομία με μειώσεις εισφορών και φόρων που βρίσκονται ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα.

Αν και η πτώση των εσόδων από τους φόρους τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με τον Ιούνιο και το Μάιο (15% έναντι (16,9% και 35,5% αντίστοιχα) ωστόσο τα πλήγματα στο τουρισμό, την εστίαση και το εμπόριο σε συνδυασμό με την οικονομική στενότητα και την ανασφάλεια των νοικοκυριών για την επόμενη ημέρα προοιωνίζονται συνέχιση των απωλειών στα κρατικά ταμεία.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη ότι «η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι, κατ’ ελάχιστον, τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020».

Πέραν από τη βαθιά ύφεση που ανοίγει τρύπες στις εισπράξεις του δημοσίου λόγω πτώσης του τζίρου κυρίως σε κλάδους με σημαντικό μερίδιο συμμετοχής στο ΑΕΠ ο προβληματισμός των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών εντείνεται καθώς διατυπώνονται φόβοι για νέα γενιά χρεών στο Δημόσιο, δεδομένου ότι μια μεγάλη μερίδα πολιτών θα βρεθεί σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους αφήνοντας έτσι απλήρωτους φόρους.

Καμία δημοσίευση για προβολή